in

Vučić sa Ramom i Kovačevskim na predstavljanju vinske vizije Otvorenog Balkana: Učinićemo sve kako bismo omogućili slobodnu trgovinu na Zapadnom Balkanu

Vučić sa Ramom i Kovačevskim na predstavljanju vinske vizije Otvorenog Balkana: Učinićemo sve kako bismo omogućili slobodnu trgovinu na Zapadnom Balkanu

“Razgovarali smo o mnogim važnim pitanjima kako bi sve pripremili pre početka letnje sezone. Mislim da će biti veoma važno. Takođe, razgovarali smo i o mnogim drugim pitanjima, poput onih koja se tiču bezbednosti hrane”, rekao je Vučić.

Dodao je i da je sa Kovačevskim i Ramom razgovarao i o usaglašavanju oko identifikacionih dokumenata koji će ubrzati prelaske preko granica.

“Razgovarali smo i o prijemu novih identifikacionih kartica i sva trojica smo se složili da ćemo moći da napravimo napredak u narednim mesecima po tom pitanju. Dogovorili smo se o završetku procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bila osnova, usuđujem se da kažem, osnova ekonomske saradnje između svih nas”, istakao je Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka sa Ramom i Kovačevskim u okviru inicijative Otvoreni Balkan, koji je održan u gradskoj skupštini grada Bardolini.

Dodao je da je sa premijerima razgovarao o tome kako pomoći običnim ljudima i kako otkloniti sve prepreke i omogućiti slobodnu trgovinu i slobodan protok robe i ljudi.

“Razgovarali smo o mnogim važnim pitanjima kako bi sve pripremili pre početka letnje sezone. Mislim da će biti veoma važno. Takođe, razgovarali smo i o mnogim drugim pitanjima, poput onih koja se tiču bezbednosti hrane”, rekao je Vučić.

Dodao je i da je sa Kovačevskim i Ramom razgovarao i o usaglašavanju oko identifikacionih dokumenata koji će ubrzati prelaske preko granica.

“Takođe, pričali smo i prijemu novih identifikacionih kartica i sva trojica smo se složili da ćemo moći da napravimo neki napredak po tom pitanju u narednim mesecima”, rekao je Vučić.

Dodao je da je trgovinska razmena između Srbije i Severne Makedonije sve veća i veća, i da je u poslednje tri godine porasla za nekih 50 odsto.

“Najveća prepreka nas na Zapadnom Balkanu su granice, jer kada imate kamion koji prevozi neku vrstu robe, oni 30 odsto vremena voze, a 70 odsto provedu na granicama”, istakao je Vučić.

Razgovaramo o saradnji i kooperaciji Srbije i Albanije

Predsednik Srbije izjavio je da sa premijerom Albanije Edijem Ramom razgovarao o saradnji i kooperaciji dve zemlje.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da ne postoje ekonomski razlozi da dođe do prekida odnosa, kao i na pitanje o KiM i odnosima Albanije i Srbije i bilateralnim sastancima na koje dve države gledaju različito, Vučić je rekao:

“Moram da priznam da se ne slažem sa vašim mišljenjem, Edi i ja pričamo o saradnji i kooperaciji, možda imamo nekad oprečne izjave, ali kao što je primetila Brnabić, ekonomija jeste osnova odnosa dve zemlje”

Dodao je da je bitno da se građani tih zemalja osećaju sigurnim i dobro primljenim kad odu u druge zemlje.

“Vodimo odgovornu politiku kao što rade ozbiljni ljudi, lako je dobiti političke poene vređajući nekog drugog. Znamo koje su razlike između nas, možemo da živimo sa tim, zato što naši ljudi moraju da žive jedni sa drugima. Verujem u buduća prijateljstva srpskog i albanskog naroda i verujem da je odnos bolji nego što je bio zahvaljujući našim albanskim prijateljima” rekao je Vučić.

Otvorićemo na jedan dan granice između Srbije, Severne Makedonije i Albanije

Vučić je rekao da će u narednom periodu Srbija, Severna Makedonija i Albanija na jedan dan otvoriti sve granične prelaze i pustiti ljude i robu da slobodno cirkulišu kako bi pokazali da otvorene granice mogu da funkcionišu.

“Sledećeg meseca ćemo se sastati negde u Srbiji i to je veoma važno, onda ćemo se u junu sastati negde u regionu, a u međuvremenu otvorićemo sva vrata između nas. Otvorićemo sve granice, sve ulaske i izlaske između nas i pokazati svima da otvorene granice mogu funkcionisati”, rekao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanje novinarke albanske televizije koja je zamolila Vučića i Ramu da otkriju planove u okviru inicijative Otvoreni Balkan za naredni period.

Vučić je rekao da će za to biti odabran najbolji dan i dodao da je to bila ideja premijera Kovačevskog.

Odgovarajući na pitanje makedonske novinarke da prokomentariše značaj dogovora oko radnih dozvola između Srbije, Severne Makedonije i Albanije Vučić je rekao da će sporazum biti potpisan do juna ili jula.

“Veoma je važan za formiranje tržišta bez granica. Moći ćemo da sarađujemo na otvorenom tržištu i da angažujemo ljude iz Severne Makedonije u Srbiji i obratno”, naveo je Vučić.

Današnji sastanak koji je održan u okviru inicijative Otvoreni Balkan je prvi susret u tom formatu koji je održan van granica Zapadnog Balkana.

Poslednji susret u okviru Otvorenog Balkana održan je krajem prošle godine u Beogradu.

Rama: Trgovinska razmena između zemalja O.Balkana porasla 24,8 odsto.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da je trgovinska razmena između Srbije, Albanije i Severne Makedonije u 2022. porasla za 24,8 odsto, da je to ogroman porast i rezultat rada na projektu Otvorenog Balkana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Severne Makedonije Dimitrov Kovačevskim, Rama je rekao da je projekat Otvoreni Balkan izuzetno važan za te tri zemlje i da ga smatraju komplementarnim sa Berlinskim procesom.

“Nas trojica smo ovde, jer smo deo jedne od najvećih manifestacija u Evropi, proizvodnje vina u Veroni i to je prvi put da naši proizvođači mogu da pokažu u ovoj Ligi šampiona šta sve mogu i ono što su oni proizveli. Početak je bio na Beogradskom sajmu, i to ćemo ponavljati narednih meseci”, rekao je Rama.

Ocenio je da je to šansa kada govorimo o našoj poljoprivredi, proizvodnji vina i velika šansa za proizvođače vina da kontaktiraju druge proizvođače u Evropi.

Rama je najavio da će sledeći sastanak biti na kraju maja u Albaniji, a da će, u međuvremenu biti i sajam vina u Albaniji.

Rekao je će početi da organizuju ono što su davno najavili, a to je prvi dečji kamp sa decom koja idu u osnovne i srednje škole, sa najboljim sportskim timovima.

“Već znamo da će Srbija pobediti, ali deca će učiti jedna od drugih. Naša deca u Albaniji će učiti od najboljih u takvoj vrsti sporta. Nikako mi nije jasno kako je Srbija tako dobra kako ubaciti loptu u mrežu ili preko nje. Ubuduće ćemo možda imati koristi od toga, i ko zna, ne treba govoriti da ćemo pobediti Srbiju u budućnosti, jer to može da izazove probleme u sadašnjosti”, rekao je albanski premijer.

Naglasio je da važno da tri zemlje rade na strateškom pogledu o osnaživanju veza sa EU, osnaživanju kooperacije i istovremeno da se osiguramo da postoji dijalog, šta ko radi i da dolazimo do procesa integracija, raznih paragrafa i poglavlja,

“Veoma želimo da to završimo i nećemo tražiti poklone niti ubrzanje veštačkim putem, jer je to važno za nas. Postoje neke određene stvari koje se moraju promeniti. Ne mogu da krijem o novoj strategiji u Evropi koja je počela u Nemačkoj i drugim zemljama da budemo dobri i koja traži novu radnu snagu, što je legitimno, ali mi nismo negde, već u sred Evrope i o tome ćemo temeljno razgovarati u maju”, rekao je Rama.

Neslaganja oko Kosova razlog za više razgovora, Kurti sad otvoreniji

Rama je rekao da su neslaganja Srbije i Albanije pogotovu kada je reč o Kosovu nekad zaista velika i ocenio da je to razlog da se priča više, a ne manje i dodao da je Kurti sada mnogo otvoreniji nego pre.

“Ponekad su zaista velika neslaganja između nas pogotovo kada je reč o KiM ili Kosovu – kako ga mi zovemo – a to je razlog da pričamo više, a ne da ne pričamo. Dijalog je najvažnija stvar i on se odvija i danas”, rekao je on.

vučić,italija

Rama je rekao da se pre nekoliko dana sreo sa Aljbinom Kurtijem i da je primetio da je mnogo otvoreniji i konstruktivniji nego što je bio pre.

Naveo je da je tema bila i Zajednica srpskih opština i garantovanje prava SPC i ocenio da to mora da bude 100 odsto garantovano za Srbe.

“Rekao sam mu da neko stvari treba gurati. Da je to važno. Da je asocijacija opština važna kao most ka budućnosti. To nije više tabu tema. I da ima našu punu podršku da ide dalje”, rekao je Rama.

On je ocenio da oštre reči izrečene u prošlosti ne pomažu, već da se mora ići dalje.

Rama je istakao da je dijalog važan za građane regiona i da mora da zbližava ljude.

“Ako bi nastavili da ne pričamo međusobno, da ostanemo iza barikada na Balkanu, to bi bilo jako teško za sve nas”, poručio je on.

Istakao je da zajednička poseta svetskom sajmu vina u Veroni nije turistička, zbog proizvođača iz tri zemlje Otvorenog Balkana.

Poručio je da očekuje dalji zajednički rad na otvaranju tržišta i zajedničkoj promociji i za proizvođače hleba, ljude koji se bave umetnošću i kulturom.

Dodao je da Otvoreni Balkan nije inicijativa samo za ove tri zemlje i poručio da očekuje uključenje i proizvođača iz BiH, Kosova i Crne Gore.

“Moramo da nastavimo u ovom pravcu, da se nosimo sa svim smetnjama i problemima sa kojima se suočavamo. Ljubav prema svojoj domovini ne znači da morate da mrzite druge. Da nastavimo da idemo dalje i napred, a to će ostati upisano u istoriji ovog regiona”, zaključio je on.

Kovačevski: Inicijativa O. Balkan je ekonomska inicijativa i pokazuje rezultate

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je danas u svom obraćanju na sajmu vina u Veroni da je to jedan od najvećih i najvažnijih Sajmova gde se deli vinska vizija Otvorenog Balkana (OB) i dokaz da OB daje rezultate za ljude i za posao i da je to dokaz da nije politička inicijativa već ekonomska, koja je bazirana na istim načinima na kojima je bazirana slobodna trgovina dobara Evropske unije.

“U poređenju sa 2019. godinom trgovina Severne Makedonije u Srbiju u 2022. povećala se za 53 odsto, takođe i srpska trgovina sa SM se povećala za više od 30 odsto. Došlo je do povećanja trgovine sa Albanijom, i izvoza i uvoza”, rekao je Kovačevski.

On je naglasio da Skandinavske zemlje nemaju granice i da je ovaj region jedini sa granicama i da “nema veće gluposti od toga, jer smo nekada bili zemlje bez granica”.

“Podaci koje je predsednik Vučić izneo da se 70 odsto celog transporta provede na granicama su takođe i podaci svetske banke, ne trebaju nam granice”, rekao je Kovačevski.

Sajam vina u Veroni je važan sajam sa SM, istakao je Kovačevski, jer je, kako je rekao SM drugi izvoznik vina u Evropi, sa 60 miliona evra izvoza vina i da na ovakvom sajmu ta zemlja može da prikaže veoma važne vinske proizvode.

“Ovo je i mogućnost da privučemo investitore da dođu na naše sajmove u novembru. Razgovarali smo danas i o tome da naši filmski umetnici mogu da idu na razne festivale širom sveta i složili smo se da oni dođu i učestvuju na filmskom festivalu u Skoplju”, rekao je Kovačevski.

On je zaključio da je inicijativa Otvoreni Balkan organska, autentična i bazirana na dobroj volji dobrim odnosima zemalja i da podaci koje mi delimo i koji će doći u budućnosti kao što je zajednički naplatni sistem putarine, pokazuju da nema većeg motiva i većeg dokaza da i druge zemlje pristupe inicijativi OB.



Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /