in

Vučić sa Ramom i Kovačevskim na predstavljanju vinske vizije Otvorenog Balkana: Učinićemo sve kako bismo omogućili slobodnu trgovinu na Zapadnom Balkanu

Vučić sa Ramom i Kovačevskim na predstavljanju vinske vizije Otvorenog Balkana: Učinićemo sve kako bismo omogućili slobodnu trgovinu na Zapadnom Balkanu

“Razgovarali smo o mnogim važnim pitanjima kako bi sve pripremili pre početka letnje sezone. Mislim da će biti veoma važno. Takođe, razgovarali smo i o mnogim drugim pitanjima, poput onih koja se tiču bezbednosti hrane”, rekao je Vučić.

Dodao je i da je sa Kovačevskim i Ramom razgovarao i o usaglašavanju oko identifikacionih dokumenata koji će ubrzati prelaske preko granica.

“Razgovarali smo i o prijemu novih identifikacionih kartica i sva trojica smo se složili da ćemo moći da napravimo napredak u narednim mesecima po tom pitanju. Dogovorili smo se o završetku procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bila osnova, usuđujem se da kažem, osnova ekonomske saradnje između svih nas”, istakao je Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka sa Ramom i Kovačevskim u okviru inicijative Otvoreni Balkan, koji je održan u gradskoj skupštini grada Bardolini.

Dodao je da je sa premijerima razgovarao o tome kako pomoći običnim ljudima i kako otkloniti sve prepreke i omogućiti slobodnu trgovinu i slobodan protok robe i ljudi.

“Razgovarali smo o mnogim važnim pitanjima kako bi sve pripremili pre početka letnje sezone. Mislim da će biti veoma važno. Takođe, razgovarali smo i o mnogim drugim pitanjima, poput onih koja se tiču bezbednosti hrane”, rekao je Vučić.

Dodao je i da je sa Kovačevskim i Ramom razgovarao i o usaglašavanju oko identifikacionih dokumenata koji će ubrzati prelaske preko granica.

“Takođe, pričali smo i prijemu novih identifikacionih kartica i sva trojica smo se složili da ćemo moći da napravimo neki napredak po tom pitanju u narednim mesecima”, rekao je Vučić.

Dodao je da je trgovinska razmena između Srbije i Severne Makedonije sve veća i veća, i da je u poslednje tri godine porasla za nekih 50 odsto.

“Najveća prepreka nas na Zapadnom Balkanu su granice, jer kada imate kamion koji prevozi neku vrstu robe, oni 30 odsto vremena voze, a 70 odsto provedu na granicama”, istakao je Vučić.

Rama: Trgovinska razmena između zemalja O.Balkana porasla 24,8 odsto.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da je trgovinska razmena između Srbije, Albanije i Severne Makedonije u 2022. porasla za 24,8 odsto, da je to ogroman porast i rezultat rada na projektu Otvorenog Balkana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Severne Makedonije Dimitrov Kovačevskim, Rama je rekao da je projekat Otvoreni Balkan izuzetno važan za te tri zemlje i da ga smatraju komplementarnim sa Berlinskim procesom.

“Nas trojica smo ovde, jer smo deo jedne od najvećih manifestacija u Evropi, proizvodnje vina u Veroni i to je prvi put da naši proizvođači mogu da pokažu u ovoj Ligi šampiona šta sve mogu i ono što su oni proizveli. Početak je bio na Beogradskom sajmu, i to ćemo ponavljati narednih meseci”, rekao je Rama.

Ocenio je da je to šansa kada govorimo o našoj poljoprivredi, proizvodnji vina i velika šansa za proizvođače vina da kontaktiraju druge proizvođače u Evropi.

Rama je najavio da će sledeći sastanak biti na kraju maja u Albaniji, a da će, u međuvremenu biti i sajam vina u Albaniji.

Rekao je će početi da organizuju ono što su davno najavili, a to je prvi dečji kamp sa decom koja idu u osnovne i srednje škole, sa najboljim sportskim timovima.

“Već znamo da će Srbija pobediti, ali deca će učiti jedna od drugih. Naša deca u Albaniji će učiti od najboljih u takvoj vrsti sporta. Nikako mi nije jasno kako je Srbija tako dobra kako ubaciti loptu u mrežu ili preko nje. Ubuduće ćemo možda imati koristi od toga, i ko zna, ne treba govoriti da ćemo pobediti Srbiju u budućnosti, jer to može da izazove probleme u sadašnjosti”, rekao je albanski premijer.

Naglasio je da važno da tri zemlje rade na strateškom pogledu o osnaživanju veza sa EU, osnaživanju kooperacije i istovremeno da se osiguramo da postoji dijalog, šta ko radi i da dolazimo do procesa integracija, raznih paragrafa i poglavlja,

“Veoma želimo da to završimo i nećemo tražiti poklone niti ubrzanje veštačkim putem, jer je to važno za nas. Postoje neke određene stvari koje se moraju promeniti. Ne mogu da krijem o novoj strategiji u Evropi koja je počela u Nemačkoj i drugim zemljama da budemo dobri i koja traži novu radnu snagu, što je legitimno, ali mi nismo negde, već u sred Evrope i o tome ćemo temeljno razgovarati u maju”, rekao je Rama.

Kovačevski: Inicijativa O. Balkan je ekonomska inicijativa i pokazuje rezultate

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je danas u svom obraćanju na sajmu vina u Veroni da je to jedan od najvećih i najvažnijih Sajmova gde se deli vinska vizija Otvorenog Balkana (OB) i dokaz da OB daje rezultate za ljude i za posao i da je to dokaz da nije politička inicijativa već ekonomska, koja je bazirana na istim načinima na kojima je bazirana slobodna trgovina dobara Evropske unije.

“U poređenju sa 2019. godinom trgovina Severne Makedonije u Srbiju u 2022. povećala se za 53 odsto, takođe i srpska trgovina sa SM se povećala za više od 30 odsto. Došlo je do povećanja trgovine sa Albanijom, i izvoza i uvoza”, rekao je Kovačevski.

vučić,italija

On je naglasio da Skandinavske zemlje nemaju granice i da je ovaj region jedini sa granicama i da “nema veće gluposti od toga, jer smo nekada bili zemlje bez granica”.

“Podaci koje je predsednik Vučić izneo da se 70 odsto celog transporta provede na granicama su takođe i podaci svetske banke, ne trebaju nam granice”, rekao je Kovačevski.

Sajam vina u Veroni je važan sajam sa SM, istakao je Kovačevski, jer je, kako je rekao SM drugi izvoznik vina u Evropi, sa 60 miliona evra izvoza vina i da na ovakvom sajmu ta zemlja može da prikaže veoma važne vinske proizvode.

“Ovo je i mogućnost da privučemo investitore da dođu na naše sajmove u novembru. Razgovarali smo danas i o tome da naši filmski umetnici mogu da idu na razne festivale širom sveta i složili smo se da oni dođu i učestvuju na filmskom festivalu u Skoplju”, rekao je Kovačevski.

On je zaključio da je inicijativa Otvoreni Balkan organska, autentična i bazirana na dobroj volji dobrim odnosima zemalja i da podaci koje mi delimo i koji će doći u budućnosti kao što je zajednički naplatni sistem putarine, pokazuju da nema većeg motiva i većeg dokaza da i druge zemlje pristupe inicijativi OB.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /