in

Захави: Британија спремна да образује 100.000 украјинске деце; Шведска очекује 76.000 избеглица

Захави, који је као дете побегао у Британију из Ирака, планира да повећа капацитет школа како би помогао образовним установама са онлајн наставом и учионицама.

Министарство образовања ће тек пружити више детаља о томе како и када очекује да се деси и да ли ће све школе примити украјинске ђаке, пренео је „Дејли мејл“.

Британски просветни синдикати су већ подржали ову одлуку.

Захави је рекао Удружењу школа и факултета да је Британија спремна и да већ прави планове о капацитетима за 100.000 украјинске деце.

За већину њих, настава ће се спроводити онлајн и наставни материјал ће бити преведен на украјински језик, док ће они који уђу у Британију моћи да похађају часове на украјинском језику, преноси британски лист.

Шведска очекује 76.000 избеглица из Украјине

Шведска би, због руске инвазије, требало да прими 76.000 избеглица из Украјине у наредним месецима, саопштила је Шведска агенција за миграције.

Агенција наводи да је прогноза неизвесна, а представила је три сценарија у којима су помињане цифре у распону од 27.000 до 212.000 избеглица које би могле пристићи у ту земљу до јуна, преноси Ројтерс.

Шведска је, како је саопштено, тренутно у процесу припреме спортских хала, складишта и изложбених центара за смештај нових имиграната.