in

Зеленски потписао закон о конфискацији руске имовине

Како се наводи у саопштењу, законом, који је усвојила Врховна Рада Украјине, дефинише се правни основ за одузимање права на имовину, на основу друштвене потребе, преноси ТАС С.

Како се додаје, мотив за конфискацију могу бити и војни интереси.

Украјинска војска тврди да је погинуо руски командант

Украјинска војска је поразила пук руских трупа, којом је погинуо њихов командант, пуковника А. Захарова, у Броварима, који се налази североисточно од Кијева, тврди се данас саопштењу украјинског министарства одбране.

„Командант окупаторског пука, пуковник Захаров је ликвидиран. Током битке у Броварском округу Кијевске области страдала је батаљонска тактичка група (БТГр) 6. тенковског пука (Чебаркул) 90. тенковске дивизије Централне команде и претрпела је значајне губитке у људству и техници“, објавило је украјинско министарство на Твитеру, преноси Си-Ен-Ен.

Како се наводи, Си-Ен-Ен је лоцирао и верификовао видео који је објавило Министарство одбране, а на којем се види руска војна колона која је нападнута и повлачи се.

Украјинске оружане снаге поделиле су видео снимке последица, а на којима се види више уништених возила.

Зеленски: У бомбардовању болнице у Мариупољу три жртве

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је данас да су у бомбардовању болнице у Мариупољу погинуле три особе, укључујући једно дете.

Он је рекао да су лаж руске тврдње да није било пацијената у болници у Мариупољу, пренео је Ројтерс.

„Као и увек, лажу самоуверено“, рекао је председник Украјине у телевизијском обраћању.

Зеленски је истакао да је јуче евакуисано више од 60.000 људи.

Зеленски: Директним дијалогом са Путином може се решити сукоб

Зеленски је оценио да се тренутни сукоб у Украјини може решити само кроз директан дијалог са руским председником Владимиром Путином.

„Ствар није у томе шта ја могу да пружим. Мој циљ у било каквим преговорима је да окончам рат са Русијом“, рекао је Зеленски у интервјуу за немачки „Билд“, одговарајући на питање да ли је спреман да призна независност Донбаса и Крима.

зеленски

„Спреман сам да предузмем одређене кораке за окончање рата. Компромиси се могу правити, али они не смеју значити издају моје земље“, поручио је украјински председник и додао да би и друга страна требало да буде спремна на компромисе.

Зеленски је оценио да је то једини излаз из тренутне ситуације.

„О детаљима још не можемо да причамо. Још увек нисмо имали директан контакт између двојице председника. Тек након директних разговора два председника можемо окончати овај рат,“ истакао је он.