in

Počelo suđenje četvorici bivših vođa tzv. OVK: Optuženi za 102 ubistva – zastrašeni svedoci možda neće svedočiti

Počelo suđenje četvorici bivših vođa tzv. OVK: Optuženi za 102 ubistva – zastrašeni svedoci možda neće svedočiti

Osim prislinog zatvaranja, tužilaštvo tvrdi da su četvorica optuženih – Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redzep Seljimi, odgovorni za najmanje 102 ubistva.

Tužilac Džejms Pejs je rekao da se još najmanje 20 ubijenih osoba i dalje vodi kao nestalo.

On je rekao da su zarobljenici držani u jako lošim uslovima, da su bili vezani lancima, da nisu dobijali hranu.

“Pritvori su na određenim lokacijama bili toliko loši da su neki mislili da im je smrt bolja opcija”, rekao je tužilac i napomenuo da su optuženi sve to znali.

Tužilac Pejs je rekao da su zarobljenici bili premlaćivani ili fizički zlostavljani, te da su neke od metoda mučenja bile udaranje palicama po telu, rezanje noževima po telu, mučenje strujom, povređivanje vrelim voskom i druge.

Tužilac je izneo i podatak da su neki od zarobljenika bili primoravani da kopaju sopstvene grobove i da su neki premlaćivani dok nisu izgubili svest.

Naveo je da oni koji su preživeli torturu preko 25 godina žive u patnji i zaključio da moraju da dobiju pravdu.

Specijalizovano tužilaštvo je tokom izvođenja uvodnih reči navelo da postoje izveštaji međunarodnih organizacija da tzv. OVK nije transformisana nakon završetka rata, odnosno da je kršen sporazum o demilitarizaciji.

Tužilaštvo tvrdi da su zločini vršeni sistematski i neprekidno radi ostvarivanja zajedničkog zločinačkog cilja.

Pokazana je i mapa sa lokacijama na kojima su navodno držani zatvorenici, a tužilaštvo je navelo da će tokom sudskog procesa dokazati i kako su oni premeštani iz zatvora u zatvor, kako na teritoriji KiM, tako i u Kukešu i Cahanu na severu Albanije.

Tužilac Džejms Pejs rekao je da su među žrtvama bile osobe koje su se bavile šumarstvom, poljoprivredom, te novinari, nastavnici i drugi.

Tužilac Specijalnog suda je naveo tri sela, u kojima su ljudi držani, a zatim neki od njih ubijeni.

Reč je o Lapušniku, Zlašu i Klečki.

U Lapušniku, tužilac je kazao da je od kraja aprila 1998. do 25. ili 26. jula 1998. godine pritvoreno 30 ljudi.

Optuženi se terete da su ubili 10 žrtava koje su tamo bile zadržane.

Drugo mesto koje je pomenuto je Zlaši, a optužene terete da su ubili jednog od osam pritvorenika.

U Klečki je, kako je naveo tužilac, privedeno 20 ljudi, a 11 njih je ubijeno.

Izjasnili se da nisu krivi

Vođe bivše OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi danas su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice, na početku suđenja pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu.

”Razumem optužnicu, i u potpunosti nisam kriv”, rekao je Tači pred sudijama, a isto su rekli i ostala trojica optuženih.

Jakup Krasnići je dodao da je on ”pomogao da se optužnica razume, s obzirom na to kakva je”, i požalio se na odlaganje početka suđenja.

Uvodnim izlaganjem Tužilaštva danas je pred Specijalizovanim većima Kosova počelo suđenje bivšim liderima takozvane OVK.

Predsedavajući Smit obavestio je optužene o njihovim pravima, obavezama i merama predviđenim prema pravilu 62.

On ih je takođe podsetio da se zaštićenim svedocima moraju obraćati nadimkom datom u postupku, kao i da se nijedno ime zaštićenog svedoka ne sme odati.

Tužilac: Moguće da svedoci neće svedočiti zbog straha ili lojalnosti

Protest zbog suđenja bivšim vođama

U Hagu je danas održan protest zbog suđenja četvorici bivših vođa takozvane OVK, koje je počelo pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu.

Učesnici protesta tražili su oslobađanje bivših vođa tzv. OVK.

Oni su razvili transparent, na kojem je prikazana karikatura Dika Martija, bivšeg izvestioca u Savetu Evrope, koji je istraživao zločine OVK, a na kojoj je Martijev nos izduženog oblika, tako da aludira na Pinokija.

Demonstranti su uzvikivali i skandirali tzv. OVK.

U uvodnom izlaganju tužilaštva na suđenju četvorici bivših lidera takozvane OVK, pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, rečeno je da i pored dokaza koje tužilaštvo ima protiv optuženih, postoji mogućnost da svedoci u ovom slučaju neće svedočiti zbog straha ili lojalnosti prema optuženima.

Na suđenju Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju, specijalni tužilac Aleks Vajting je rekao da je taj sudski spor vezan samo za zločine koje su počinila četvorica optuženih, a da teškoću za sam proces predstavlja strah koji će svedoci imati tokom sudskog procesa.

Kako je dodao, strah ili lojalnost ne mogu da spreče pravedan ishod u tom sudskom postupku.
Vajting je istakao da su optuženi počinili zločine i podsticali na činjenje zločina tokom rata, dodajući da je o tome obaveštena i međunarodna zajednica.

Specijalni tužilac Metju Haling je u uvodnom izlaganju opisao istorijat nastanka takozvane OVK, predstavljajući ranije izjave članova te organizacije u medijima, u vezi sa ”Glavnim štabom” tzv. OVK, kao i druge izvore.

On je naveo da su četvorica optuženih tokom sredinom devedesetih osnovali glavni štab OVK, i, kako je rekao, pokrenuli ovaj udruženi zločinački poduhvat, i da su, prema navodima Krasnićija, 1998. Tači i Veselji bili članovi ”političkog direktorata”, da se Krasnići bavio ”odnosima s javnošću”, dok je Seljimi bio ”generalni inspektor”.

U izlaganju tužioci su naveli da je u nekoliko saopštenja koje je izdala tzv. OVK opisano kako je ta organizacija napala 12 stanica policije SRJ na Kosovu.

”Dokazi su pokazali da je 1997. godine OVK napala 12 policijskih stanica koristeći minobacače. Dokazi pokazuju da je napad organizovao Redžep Seljimi, a da su Tači i Veseli obezbedeli oružje”, naveo je tužilac.

On je dodao da je u više dokumenata isticano koliko je hijerarhija bila važna u organizovanju i postojanju OVK.

”Džavit Haljiti, prisećajući se razgovora 1993. sa Azemom Silom, kaže da su se složili da sve treba da funkcioniše po hijerarhiji. Od početka je hijerarhija bila važna. Hijerarhija je služila da se preduprede infiltracije, bilo je potrebno pratiti hijerarhiju do fanatičnosti”, rekao je tužilac.

Tužilaštvo takođe tvrdi da ima dokaze da je Glavni štab operisao kao ”jedinstvena komanda”, te da je bio ”najviše telo OVK-a” iz kog su se izdavale naredbe. Tužilac Haling je, iznoseći detalje o dokazima, rekao da je Glavni štab sprovodio i disciplinu unutar svojih jedinica, i da su vojni oficiri morali da izvršavaju naređenja svojih starešina.

Porodice kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije, uglavnom nemaju velika očekivanja od suđenja, koje je danas počelo u Hagu, jer su, kažu, mnogo puta njihove nade u pronalazak najmilijih izneverene.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /