in

Прва жртва некадашњег команданта тзв. ОВК Саљиха Мустафе пред судом 21. марта

Ова Мустафина жртва ће тог дана имати један сат да изнесе своје ставове и бриге, након чега ће већу моћи да се обрати и заступник жртвава такође у трајању од сат времена.

По другом захтеву заступника жртава, судско веће је именовао холандски Форензички Институт да процени здравствено стање, као и штету или повреде које су претрпеле три Мустафине жртве и сачини извештај, који треба да се достави до 13. маја.

Судско веће је истакло да ова одлука не прејудицира њихову коначну одлуку о кривици или невиности оптуженог, као и о било каквом налогу за репарацију који из тога може проистећи.

За уторак, 22. март, заказано је за изношење уводног излагања Мустафине одбране.

Следећег дана планирано је да почне саслушање првог сведока одбране, од њих 17 колико ће бити директно испитано пред судским већем.

Ови сведоци ће имати на располагању 36 сати за своја сведочења.

У досадашњем току поступка тужилаштво је представило своје доказе и саслушани је укупно 13 сведока тужилаштва.

Мустафа је оптужен за злочине над албанским цивилима нелолојалним ОВК, извршеним током априла 1999 године у логору на имају у селу Злаш.

У досадашњем току судења Мустафа је негирао кривицу, а до сада испитани сведоци су сведочили против њега тврдећи да је он био главни у том логору где су људи мучени, и пребијани скоро сваки дан, и држани у шталама.

Мустафи је почело суђење 15. септембра 2021. године, када се изјаснио да није крив по оптужбама за које се терети.

Налази се у хашком притвору од септембра прошле године., а на појављивању пред судом у октобру 2020. године негирао је кривицу по свим тачкама оптужнице Специјализованог тужилаштва и најавио да ће се, поред осталог, бранити алибијем.

За сада је девет лица добило статус жртве која учествује у поступку, а пријављивање је и даље у току.

Ово је прво суђење неком оптуженом из тзв. ОВК пред овим судом, а у новембру је почело и суђење челницима Удружења ветеран ОВК Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају.

У друга два предмета пред овим судом, против Хашима Тачија Пјетра Шаље припреме за суђење још су у току.

Мустафа се терети за појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили одређени припадници тзв. ОВК против лица заточених на имању у Злашу које је служило као затвор.

У четири тачке оптужнице оптужен је за ратне злочине: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство у којој се тврди да је он одговоран за поменута кривична дела извршена над најмање шест лица.

Један затвореник је убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999. године, наводи се у оптужници.