in

Saslušani svedoci u nastavku suđenja Dijani Hrkalović

Saslušani svedoci u nastavku suđenja Dijani Hrkalović

Prvi svedok Risto V, pripadnik MUP-a, odgovarao je na pitanja o policijskog akciji “Mangusta” u sklopu koje je nastao video i audio snimak razgovora pokojnih advokata Dragoslava Miše Ognjanovića i Dragoslava Miloradovića.

Svedok je rekao ga je optuženi Dejan Milenković tokom jednog službenog puta, a nakon telefonskog razgovora, pitao ko može da obradi materijal ambijetalnog snimka razgovora pokojnih Dragoslava Miše Ognjanovića i Dragoslava Miloradovića, na šta je svedok Risto V. predložio Slobodana K.

Kako tvrdi svedok, kasnije je saznao da na pomenutom materijalu nije poboljšan audio snimak, kako je inače bila praksa, već je deo tog snimka isečen.

Svedok je naveo da mu je kasnije kolega kojem je naloženo da obriše deo snimka Slobodan K. kazao da je “došao jedan čovek koji je preslušao snimak i rekao gde da se briše”, dodajući da je tu osobu poslao optuženi Dejan Milenković.

Risto V. je naglasio da je za svaki slučaj naložio Slobodanu K. da sačuva originalni snimak, dok je na pitanje odbrane rekao da nije čuo da je to brisanje dela materijala naložila optužena Hrkalović.

Svedok Slobodan K. koji je inace pripadnik MUP-a sektora za specijalne istrazne metode, a koji je brisao deo materijala, je naveo da ne može da se seti čoveka koji je tog dana rekao od kog do kog minuta da se briše deo snimka.

Slobodan K. je naveo da je o tom brisanju odmah obavestio svog nadređenog Ristu V, koji mu je rekao da sačuva original verziju na CD i da preda njemu. I ovaj svedok je rekao da nije imao kontakt sa optuženom Hrkalović.
Nakon pauze sud će ispitati još dva svedoka.

Optužena Hrkalović, kao i nekadašnji načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić i drugooptuženi bivši načelnik za specijalne istražne metode Dejan Milenković su na prethodnim suđenjima negirali izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret.

Hrkalović je ranije negirala da poznaje vođu organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da ima veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića, 30.januara 2017. godine u centru Beograda.

Ona je takođe negirala navode da je naložila načelniku novosadske policije da Darka Eleza stavi pod operativnu obradu kako bi ga zaštitila da ne mogu druge policijske uprave da ga nadziru.

Branilac Hrakovićeve, advokat Vladimir Đukanović je ranije sudu predložio saslušanje tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića kao svedoka, kao i bivšu Višu javnu tužilteljku Natašu Krivokapić i bivšeg direktora policije Vladimira Rebića.

Sud je Hrkalovićevoj ukinuo kućni pritvor sa elektronskim nadzorom 6.juna prošle godine u kom je bila od 31. marta prošle godine. Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalovićka se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora. Hrkalovićeva se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe “Principi”, među kojima je pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.
Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva tereti da je Šušnjiću nakon podnošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez. Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalovićka je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.
Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /