in

Седница о заштићеним сведоцима против Тачија 22. фебруара

Седница је заказана за уторак, 22. фебруар. Овај захтев одбране Тачија и других уследио је након што је тужилаштво затражило да судија утврди оквир за поступање и услове за поштовање права заштићених сведока.

„Да би се обезбедила безбедност, физички и психички мир, достојанство и приватност сведока, као и да би се избегле фрустрирајуће заштитне мере које се могу наложити у овом случају, специјализовано тужилаштво тражи од судије да нареди мере у вези са руковањем поверљивим информацијама“, наводи се у допису тужилаштва.

Поред осталог, према предлогу тужилаштва стране учесници овог поступка имају општу обавезу да трећим лицима не откривају поверљиве информације. То могу са учине као изузетак – само ако је такво обелодањивање директно и посебно неопходно за припрему и свог слуцаја.

„Треће лице“ обухвата било које лице осим странке или учесника у овом поступку, или судије или члана особља Суда који је овлашћен да има приступ тим информацијама.

Тачи, као и Јакуп Красницћи, Кадри Весељи и Реџеп Сељими, терете се за низ ратних злочина и злочина против човечности почињених у 40 логора на Косову и северу Албаније, где су људи неосновано лишени слободе, мучени и убијани.

Њима прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

Кривична дела која им се стављају на терет извршена су у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.