in

Suđenje četvorici bivših vođa takozvane OVK: Odgovorni za najmanje 102 ubistva, zastrašeni svedoci možda neće svedočiti

Suđenje četvorici bivših vođa takozvane OVK: Odgovorni za najmanje 102 ubistva, zastrašeni svedoci možda neće svedočiti

Kako je navedeno, zločini su vršeni sistematski i neprekidno ”radi ostvarivanja zajedničkog zločinačkog cilja”.

Kako je ukazalo Tužilaštvo, takozvana OVK zatvarala je ljude i posle Kumanovskog sporazuma.

Precizirano je da je jedan od tih slučajeva bilo pritvaranje u selu Ćirez, kada je zatvoreno 13 članova Institucionalističke partije, uz obrazloženje da su ”bili partija podela, koja se zalagala protiv oslobodilačkog rata i ugrožavala politički status Kosova”.

Tužilac je rekao da će dokazi pokazati da im je Hašim Tači rekao da tzv OVK ne priznaje Skupštinu Kosova i tražio da se odreknu svojih funkcija i predsednika Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove.

Specijalizovano tužilaštvo je navelo da postoje izveštaji međunarodnih organizacija da tzv. OVK nije transformisana nakon završetka rata, odnosno da je kršen sporazum o demilitarizaciji, kao i da su zločini vršeni sistematski i neprekidno ”radi ostvarivanja zajedničkog zločinačkog cilja”.

U sudnici je prikazana i mapa sa lokacijama na kojima su držani zatvorenici.

Tužilaštvo je navelo da će tokom sudskog procesa dokazati i kako su oni premeštani iz zatvora u zatvor, kako na teritoriji Kosova, tako i u Kukešu i Cahanu na severu Albanije, kao i da su među žrtvama bile osobe koje su se bavile šumarstvom, poljoprivredom, kao i novinari, nastavnici i drugi.

Izjasnili sec da nisu krivi

Vođe bivše OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi danas su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice, na početku suđenja pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu.

”Razumem optužnicu, i u potpunosti nisam kriv”, rekao je Tači pred sudijama, a isto su rekli i ostala trojica optuženih.

Jakup Krasnići je dodao da je on ”pomogao da se optužnica razume, s obzirom na to kakva je”, i požalio se na odlaganje početka suđenja.

Uvodnim izlaganjem Tužilaštva danas je pred Specijalizovanim većima Kosova počelo suđenje bivšim liderima takozvane OVK.

Predsedavajući Smit obavestio je optužene o njihovim pravima, obavezama i merama predviđenim prema pravilu 62.

On ih je takođe podsetio da se zaštićenim svedocima moraju obraćati nadimkom datom u postupku, kao i da se nijedno ime zaštićenog svedoka ne sme odati.

Tužilac: Moguće da svedoci neće svedočiti zbog straha ili lojalnosti

U uvodnom izlaganju tužilaštva na suđenju četvorici bivših lidera takozvane OVK, pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, rečeno je da i pored dokaza koje tužilaštvo ima protiv optuženih, postoji mogućnost da svedoci u ovom slučaju neće svedočiti zbog straha ili lojalnosti prema optuženima.

Na suđenju Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju, specijalni tužilac Aleks Vajting je rekao da je taj sudski spor vezan samo za zločine koje su počinila četvorica optuženih, a da teškoću za sam proces predstavlja strah koji će svedoci imati tokom sudskog procesa.

Kako je dodao, strah ili lojalnost ne mogu da spreče pravedan ishod u tom sudskom postupku.
Vajting je istakao da su optuženi počinili zločine i podsticali na činjenje zločina tokom rata, dodajući da je o tome obaveštena i međunarodna zajednica.

Specijalni tužilac Metju Haling je u uvodnom izlaganju opisao istorijat nastanka takozvane OVK, predstavljajući ranije izjave članova te organizacije u medijima, u vezi sa ”Glavnim štabom” tzv. OVK, kao i druge izvore.

On je naveo da su četvorica optuženih tokom sredinom devedesetih osnovali glavni štab OVK, i, kako je rekao, pokrenuli ovaj udruženi zločinački poduhvat, i da su, prema navodima Krasnićija, 1998. Tači i Veselji bili članovi ”političkog direktorata”, da se Krasnići bavio ”odnosima s javnošću”, dok je Seljimi bio ”generalni inspektor”.

U izlaganju tužioci su naveli da je u nekoliko saopštenja koje je izdala tzv. OVK opisano kako je ta organizacija napala 12 stanica policije SRJ na Kosovu.

”Dokazi su pokazali da je 1997. godine OVK napala 12 policijskih stanica koristeći minobacače. Dokazi pokazuju da je napad organizovao Redžep Seljimi, a da su Tači i Veseli obezbedeli oružje”, naveo je tužilac.

On je dodao da je u više dokumenata isticano koliko je hijerarhija bila važna u organizovanju i postojanju OVK.

”Džavit Haljiti, prisećajući se razgovora 1993. sa Azemom Silom, kaže da su se složili da sve treba da funkcioniše po hijerarhiji. Od početka je hijerarhija bila važna. Hijerarhija je služila da se preduprede infiltracije, bilo je potrebno pratiti hijerarhiju do fanatičnosti”, rekao je tužilac.

Tužilaštvo takođe tvrdi da ima dokaze da je Glavni štab operisao kao ”jedinstvena komanda”, te da je bio ”najviše telo OVK-a” iz kog su se izdavale naredbe. Tužilac Haling je, iznoseći detalje o dokazima, rekao da je Glavni štab sprovodio i disciplinu unutar svojih jedinica, i da su vojni oficiri morali da izvršavaju naređenja svojih starešina.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /