in

Сведоци против Тачија страхују од ликвидације, како их заштитити

„Неки од сведока са двојним статусом (жртве и сведока) страхују да би могли бити убијени због учешћа у овом процесу“, напоменуо је Лоз у писаном поднеску Специјализованим већима Косова, објављеном на интернет страници тог суда.

Тужилаштво је претходно од суда затражило да утврди план поступања са сведоцима и жртвама, а одбрана оптужених је тим поводом захтевала да се одржи јавна седница пред судијом за претходни поступак, која је у току.

„Да би се обезбедила безбедност, физички и психички мир, достојанство и приватност сведока, као и да би се избегле фрустрирајуће заштитне мере које се могу наложити у овом случају, специјализовано тужилаштво тражи од судије да нареди мере у вези са руковањем поверљивим информацијама“, наводи се у допису тужилаштва.

Поред осталог, према предлогу тужилаштва, стране учесници овог поступка имају општу обавезу да трећим лицима не откривају поверљиве информације. То могу да учине као изузетак – само ако је такво обелодањивање директно и посебно неопходно за припрему и свог случаја.

Тужилаштво је предложило да буде усвојен посебан протокол по којем би браниоци могли да разговарају са сведоцима оптужбе искључиво уз њихов пристанак, уз посредовање секретаријата суда и у присуству тужилаца. Ти разговори, по предлогу тужилаштва, били би снимани.

„Апсолутно нема дилеме да би било какав захтев одбране да разговара са сведоцима оптужбе пре суђења представљао значајан притисак (на сведоке)“ зато што ће се сведоци, а нарочито они који живе на Косову, „осећати примораним“ да пристану, у атмосфери која тамо влада.

Тужилаштво је такође, поново указало на „већ потврђену и упорну климу застрашивања сведока и ометања кривичних поступака“ који се воде против некадашњих команданата ОВК.

„Реалност је да сведоци оптужбе јесу и биће под огромним притиском да са тужилаштвом не сарађују“, нагласили су тужиоци у писаном поднеску суду.

Упозорење тужилаца и заступника жртава о узнемиравању сведока део су писане расправе о томе на који начин ће браниоцима оптужених бити омогућено да разговарају са сведоцима оптужбе, на шта имају право.

Браниоци су, с друге стране, оценили да је протокол који су тужиоци предложили неприхватљив зато што, између осталог, нарушава права оптужених и равноправност страна у поступку.

Прецизирајући да намеравају да затраже разговоре са сваким од 327 сведока које је тужилаштво најавило, адвокати Тачија и осталих оптужених упозорили су да би усвајање протокола донело непотребно одлагање почетка суђења и продужавање поступка.

Присуство тужилаца тим разговорима донео би им увид у стратегију одбране, а то се не сме дозволити, нагласили су браниоци.

Адвокати оптужених истакли су да је предложени протокол непотребан, јер их на коректан однос према сведоцима већ обавезује професионални кодекс.

Да ли ће и у ком облику протокол, који предлаже тужилаштво бити усвојен, одлучиће после данашње јавне расправе, судија за претходни поступак.

Тачи, као и Јакуп Краснићи, Кадри Весељи и Реџеп Сељими терете се за низ ратних злочина и злочина против човечности почињених у 40 логора на Косову и северу Албаније, где су људи неосновано лишени слободе, мучени и убијани.

Њима прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

Кривична дела која им се стављају на терет извршена су у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.