in

Tačijev advokat: Pozvaćemo zvaničnike da svedoče u Hagu, ne znam da li će Bajden doći

Tačijev advokat: Pozvaćemo zvaničnike da svedoče u Hagu, ne znam da li će Bajden doći

Tači je negirao optužbe tužilaštva, navodeći da nije kriv ni za jednu optužbi za koju se tereti optužnicom. On je izneo tvrdnju i da nije bilo trgovine organima niti da je postojala “žuta kuća”, kao i da nije istina ono što se pripisuje tzv. OVK.

Prema Tačijevim rečima, “narod Kosova” nije želeo rat već mir, a rat im je bio nametnut. On je rekao da su znali da bez pomoći međunarodne zajednice, a posebno SAD, neće moći da budu, kako je rekao, slobodni i nezavisni.

Tačijevi branioci, su pre toga negirali sve optužbe koje je iznelo Specijalno tužilaštvo tvrdeći da za njih nema dovoljno dokaza, a najavili su i da će osporiti pouzdanost svedoka.

Gregori Kiho, jedan od Tačijevih branilaca je rekao da Tači nije negirao da su počinjeni ratni zločini, već da ih je počilo rukovodstvo tzv. OVK, tvrdeći i da Tači nije imao nikakvu odgovornost u tzv. OVK već da je najmoćniji bio Adem Demaći.

Seljimi je danas takođe rekao da nije kriv tvrdeći da optužbe protiv njega nisu zasnovane na istinitim činjenicama i argumentima.

On je rekao da je bio pripadnik tzv. OVK , a da su posle ubistva njihovog komandanta Adema Jašarija imali dve opcije “da se bore do smrti ili da se bore do pobede”.

Rekao je da očekuje od suda da na kraju odluči da je nevin, te da će se u “svoju zemlju” vratiti kao slobodan čovek.

Seljimijev advokat tvrdi da je teorija tužilaštva inkoherentna u samoj srži, navodeći da nema dokaza da je Seljimi naredio da se počine neka krivična dela.

Dodao je da je tužilaštvo “nastoji da Seljimija i ostale optužene učini odgovornim za sve što se dešavalo na KiM, pa i u delovima Albanije, za period koji se navodi u optužnici”.

Branilac Veseljija tvrdi da tužilaštvo nema dokaze, niti dokument na kojem je njegov potpis, a koji ukazuje da je on počinio krivična dela za koja se tereti.

Advokat je naveo da je Veselji bio načelnik za obaveštajne poslove u tzv. OVK i da je njegov zadatak bio na međunarodnom nivou zbog čega je često putovao i uglavnom bio van tzv. Kosova u periodu za koji je optužen, te smatra da bi trebalo da bude oslobođen optužbi.

Sutra će uvodna izlaganja imati odbrana Krasnićija, dok je za 11. april zakazano izvođenje dokaza tužilaštva, uključujući prve svedoke.

Tužilaštvo je ranije navelo da će tokom ovog postupka biti ispitano 312 svedoka i da im je za to potrebno oko 545 radnih sati.

Petronijević: Suđenje pripadnicima OVK fokusiraće se na oponiranje dokaza

Advokat Goran Petronijević izjavio je danas da će se suđenje bivšim pripadnicima tzv.OVK, koje se nastavlja u Hagu, fokusirati na oponiranju dokaza, kao i da smatra da će sam proces trajati više od tri godine.

Petronijević za Tanjug objašnjava da je tužilaštvo juče ponudilo jedan ozbiljan set dokaza, preko 140 svedoka, mnogo materijalnih dokaza, a da sledi jedna vrsta analiza, gde će svaka odbrana ponaosob imati zajednički deo oponiranja samoj optužnici.

“Vrlo često se dešava da planirano vreme koje je za izvođenje određene radnje, kao što je saslušanje nekog svedoka, isplanira se i dozvoli vreme od strane suda odbrani i tužilaštvu. Sada prvo ide kejs tužilaštva, zatim slučaj odbrane, odbrana iza toga nastupa. To je taj anglosaksonski sistem koji su oni procesno uveli bez obzira što je zakonodavstvo kosovsko, i često se to promeni vremenom, otvore se neka pitanja koja se nisu mogla kroz izjavu videti jer se svaki svedok kandiduje sa izjavom koju odbrana ili tužilaštvo predaje sudu. U odnosu na njegovu izjavu se onda može planirati vreme”, navodi advokat.

Tvrdi da često to predviđeno vreme izađe iz okvira, i dodaje da se nikada nije desilo da traje kraće već obično bude duže, što znači da ako je prognozirano da traje dve, tri godine, treba računati na tri godine i više.

Smatra da je tužilaštvo moralo da obezbedi mehanizme za zaštitu svedoka posebno imajući u vidu onu praksu koja je bila, i koja je i dan danas prisutna na Kosovu i u svim suđenjima koja su vezana za ljude sa KiM i događaje devedesetih i dvehiljaditih godina.

Kao primer narušavanja svih pravila procesnih u vezi svedoka naveo je slučaj Ramuša Haradinaja, u kom je jedan deo svedoka ubijen, jedan deo je stradao u nekim sumnjivim i neverovatnim situacijama, a jedan deo je zastrašen ili potplaćen.

“Uglavnom metode se ne biraju, kosovski Albanci imaju taj jedan sistem koji je jedinstven, tu jednu matricu koju je na svu sreću deo Međunarodne zajednice koji čini ovaj sud, prepoznao, i ovo je možda prvi put da se u takvim procesima protiv kosovskih Albanaca za ratne zločine kaže ‘da, svedoci su u opasnosti’ “, zaključio je on.

Tačijev advokat: Pozvaćemo zvaničnike da svedoče u Hagu, ne znam da li će Bajden doći

Advokat jednog od lidera bivše tzv. OVK i nekadašnjeg predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, Gregori Keho izjavio je danas da je odbrana pozvala brojne zvaničnike da svedoče u postupku protiv njegovog branjenika pred Specijalnim sudom u Hagu, ali da ne zna da li će moći da “dođe i Džozef Bajden, jer je on sada predsednik Sjedinjenih Američkih Država”.

“Pozvali smo i druge zvaničnike poput generala Veslija Klarka, ambasadora (Bernara) Kušnera i drugih koji su imali veze sa Kosovom…”, rekao je Keho novinarima ispred Suda u Hagu, preneo je prištinski Telegrafi.

On je naveo i ”da žali što neće moći da svedoče mnogi zvaničnici koji više nisu živi”, pominjući Ibrahima Rugovu, Fehmija Aganija, Medlin Olbrajt, Ričarda Hulbruka i još nekoliko drugih.

Tačijev advokat je potvrdio da je pozvao nekoliko ličnosti koje su imale veze sa KiM, ali koje ranije nisu smele da budu saslužane pred Specijalnim sudom.

“Bili smo veoma otvoreni u vezi sa svedocima koje ćemo pozvati. Biće to ambasador Kušner iz Francuske, ambasador Voker iz SAD, ambasador Evarts koji je bio u OEBS, ali je bio i ambasador Holandije, a možda ćemo pokušati da pozovemo Džejmsa Rubina, bivšeg portparola Stejt departmenta”, rekao je Keho.

Prema njegovim rečima, dokazi koji su danas predstavljeni sudu jasno pokazuju da tzv. OVK ”nije imala efikasnu komandnu strukturu”.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /