in

Абазовић: Отворени Балкан успешна иницијатива, време за мир и прогрес

Абазовић, који као гост учествује на Самиту “Отвореног Балкана”, рекао је и да би волео и да очекује да Црна Гора ускоро постане пуноправни члан ове иницијативе.

“Лепо је видети људе за истим столом. У тренутку када, нажалост, на простору Европе букти рат, лепо је видети да је неко за столом и разговара о темема од животног значаја за грађане региона. Црна Гора томе даје подршку”, рекао је Абазовић.

Додао је да је лепо видети на Самиту представнике земаља ЕУ и НАТО, министре, и људе из пословне заједнице, јер Западни Балкан кроз “Отворени Балкан” треба нову прогресивну политику.

“Све смо пробали у својој историји – зидове, ратове, кризе, хуманитарне катастрофе, свађе, конфликте, оптужбе… Једино што нисмо пробали је да сарађујемо. Време је да изаберемо мир и прогрес”, рекао је Абазовић.

Како је рекао, морамо да схватимо да већа флексибилност граница, не значи њихово мењање, већ нешто што значи могућност за помирење, бизнис, прогрес, уједињење, мобилност, све што је уливање европског духа у овај регион.

“Ову иницијативу доживљавам као успешну, јер је доказала да и поред свих недаћа на овом простору, може да уради ствари од круцијалног значаја за грађане”, рекао је Абазовић.

Навео је да је, у сусрет кризи која ће наступити на јесен, зиму, а можда чак и на наредно пролеће, важно да се очувају канали комуникације, да се очува поверење, а грађанима олакша живот.

“Балкан то заслужује. Грађани су сити политике прошлости, национализама, оптужби, морамо да понудимо нешто друго, а то је већа сарадња”, рекао је црногорски премијер.

Присуство министара спољних послова Мађарске и Турске је важно, јер данас у глобалном друштву више нико ништа не може да уради сам, рекао је Абазовић и додао да сви на Балкану морамо да се фокусирају на економски напредак, радна места, инвестиције.

“Јуче смо били на велелепном Винском сајму, зашто тако нешто не бисмо могли да организујемо и другим секторима? Да ли неко мисли да може сам? Је ли лоше да се компаније из Црне Горе нађу на том сајму, да сви пробају наше производе, виде другу технологију? Да ли неко у томе види нешто лоше? Ја видим само добро”, рекао је Абазовић.

Како је истакао, иницијатива “Отворени Балкан” треба и мора да буде инклузивна, и сви који нису за столом су добродошли су.

“Црна Гора није пуноправни члан Отвореног Балкана, али бих волео и очекујем да Црна Гора ускоро постане чланица”, рекао је Абазовић и додао да би сличан догађај, можда мањег обима, из области туризма или екологије, могла да организује и Црна Гора.

“Јер, како год, упућени смо једни на друге. А, да ли би неко бирао да чека на граници четири сата да би ушао у Црну Гору у туристичкој сезони, или да може да прође слободно, само да види таблу – добродошли у Црну Гору, Албанију или Србију… Верујем да би већина грађана изабрала ово друго”, рекао је Абазовић.

Честитао је председнику Србије Александру Вучићу и приштинским властима на договору протеклих дана, око личних докумената.

“Шта је требало да видимо, конфликт, да шаљемо војне снаге на границе… Зашто нисмо сити тога? Или да бирамо да признамо документе једни другима, па да дођемо до тога да више немамо ни ту границу, да ни тај документ није значајан… То је будућност региона”, рекао је Абазовић.

Додао је да овај регион коначно шаље поруке које раније није – да упркос томе што други не могу, овај регион може да се договори.

“Ово је успешна иницијатива. Није важно како се зове, него да ли је функционална. А, ова јесте. Ови људи овде су успели да деловањем дођу до одређених докумената, који су олакшали живот грађана”, рекао је Абазовић.

Додао је да је већ 2022. година, и то на измаку, која је врло тешка за све, због чега се мора створити нова вредност у политици, а то је концентрисање на економски напредак, сарадњу, заједничко тржиште, истичући да то не значи заустављање европског пута.

“То значи импутирање европског духа у државама региона, а за то навија Црна Гора”, поручио је Абазовић.

Додао је да Црна Гора жели да се нађе у иницијативама које су прогресивне, воде ка помирењу, а да се, када сви задовољимо норме и стандарде, сви заједно нађемо у европској породици народа, јер тамо и припадамо.

“Овај начин дијалога, тражења решења је добар. Заслужује подршку свих добронамерних у региону. Нека Западни Балкан коначно изабере нешто ново прогресивно, мир и економски развој, што све води ка већем поверењу и бољим условима живота грађана”, закључио је Абазовић.