in

Африка: У луку Џибути упловио први брод са житарицама

Стручњаци за безбедност хране кажу да је то само “кап у мору” у поређењу са огромним потребама у најтеже погођеним земљама Рога Африке, у Сомалији, Кенији и Етиопији, где ће ова прва пошиљка бити испоручена, преноси АП.

Међутим, очекује се да ће се транспорт житарица из Украјине у друге угрожене делове света наставити већ данас када креће још један брод са житарицама за Јемен, а Светски програм за храну УН (СПХ) саопштио је да је у плану слање “већег броја бродова”.

Житарице које су данас стигле у луку Џибути биће отпремљене копненим путем у Етиопију, у регион Тиграј, где су милиони људи на ивици глади због сукоба између сепаратиста и владе у Адис Абеби.

Међутим, за сада је нејасно како ће жито стићи до Тиграја јер су тренутно обустављене хуманитарне испоруке копном и ваздухом због оружаних борби које су прошле недеље поново избиле између побуњеника и владиних снага.

СПХ је саопштио да 23.000 метричких тона житарица на првом броду довољно да се 1,5 милион људи храни читав месец, међутим, УН су упозориле да је само у Тиграју 2,4 милиона људи озбиљно угрожено и да се чак 20 милиона људи широм Етиопије суочава са глађу.

Милиони људи у региону Рога Африке гладују због суше, а хиљаде су већ умрле од глади.

Сомалија је посебно тешко погођена јер је пре него што је у фебруару избио сукоб у Украјини набављала најмање 90 одсто свог жита из Украјине и Русије.

Далеко више бродова који превозе жито из поново отворених украјинских лука отпловило је у богатија места, нпр. ка Европи.

Од недеље је 114 бродова који су превозили више од 1,2 милиона метричких тона прехрамбених производа напустило Украјину, саопштено је из СПХ, уз подсећање да је обим извоза и даље далеко испод просека од пре избијања сукоба.