in

Бајден тражи од Конгреса још 11,7 милијарди долара за Украјину

Та средства била би намењена за набавку опреме, обавештајну и директну буџетску подршку Украјини.

Захтев америчког председника је део већег кризног пакета у укупном износу од 47,1 милијарду долара и долази у време када се САД боре са кризом изазваном пандемијом ковид-19 и мајмунским богињама, као и последицама недавних природних катастрофа које су погодиле поједине савезне државе на југу, наводи Ројтерс.

Бајден ће од Конгреса затражити 11,7 милијарди долара хитног финансирања за пружање војне помоћи и буџетске подршке Украјини, и 22,4 милијарде долара за помоћ због ковид-19 уочи потенцијалног раста броја случајева на јесен, саопштила је у петак Бела кућа.

Захтев за хитно финансирање ће такође укључивати две милијарде долара за решавање последица руског рата у Украјини по снабдевање САД енергијом, као и 3,9 милијарди долара за борбу против избијања вируса мајмунских богиња и 6,5 милијарди долара за помоћ у природним катастрофама.

Бајденов захтев долази у тренутку када Конгрес још није усвојио нацрт закона о финансирању за 2023. годину, што ће омогућити више времена за преговоре, напомиње британска агенција.

Нова финансијска средства за подршку Украјини била би додатак на 40 милијарди долара које су САД одобриле раније ове године.

Бела кућа је саопштила да је око 75 одсто војне и пратеће помоћи у оквиру тог пакета већ испоручено, преноси британска агенција.