in

Бајден: Трамп и републиканци који га следе претња демократији

“Постоје опасности које не можемо дозволити да превладају“, поручио је Бајден, оптуживши Трампа и његове присталице да настоје да употребе насиље у нападу на демократске институције.

“Нација је на прекретници и потребно је да Американци узвикну, ово нисмо ми. МАГА републиканци (скраћеница слогана кампање бившег америчког председника Доналда Трампа “Учинимо Америку поново великом” – Маке Америца Греат Агаин) настоје да збаце садашњи систем.

Није могуће подржавати побуну и бити проамерички оријентисан. Зауставите напад на америчку демократију”, поручио је Бајден упоредивши Трампа са аутократама у историји који су, како је рекао, подривали демократије, преноси Глас Америке.

Он је још навео да бројни републиканци не подржавају Трампа, али да Републиканском странком “доминирају, воде је и застрашују Доналд Трамп и МАГА републиканци”.

“Желим да будем веома јасан, није сваки републиканац МАГА републиканац. Не прихвата сваки републиканац њихову екстремну идеологију. Знам то јер сам имао прилике да сарађујем са њима. Верујем да је моја дужност да вам кажем истину колико била тешка и болна. Према мом мишљењу, рећи ћу оно што је тачно: МАГА републиканци не поштују Устав, не верују у владавину закона. Не признају вољу народа и одбили су да признају резултате слободних избора”, поручио је, између осталог, Бајден током обраћања у Филаделфији испред Дома независности.

Амерички председник је нагласио је да ће се “борити за демократију до последњег даха” и позвао америчке грађане да му се придруже, али и да гласају на предстојећим изборима.

Бајден се јавности обратио у тренутку када се приближавају новембарски избори на половини његовог мандата и то у околностима велике политичке поларизације америчког друштва, наводи Глас Америке.