in

Брнабић: Фокус на важне ствари, прајд није тако важан

“Нама је септембар изузетно тежак, а неки у опозицији, и тајкунски медији желе да нас доведу до тога да људи више не знају шта је истина и шта се дешава. Намерно пласирају лажи и дезинформације, без блама и срамоте”, рекла је она за ТВ Пинк и додала да се тако стварају услови за дестабилизацију Србије.

Као пример, навела је да су прво Вучића оптуживали да је организовао Европрајд, а затим да је организовао и литије против тог скупа.

“Вучић је једини који каже да има важнијих ствари од прајда. Он каже хајде да причамо о Косову и Метохији, и другим већим изазовима за Србију. А, њега оптужују да ово све организује, да би скренуо пажњу са важнијих ствара”, рекла је она.

Брнабић је оценила да је Албин Курти нервозан, те да је за њега нестабилност алиби.

Медијски написи о влади – чисте спекулације

Мандатарка Ана Брнабић рекла је данас да су “чисте шпекулације”, оно што се у медијима објављује око састава будуће владе, те да на то може само да се насмеје.

“На то да они сами направе контуре будуће владе, могу само да се насмејем. Важно је да буду храбри и посвећени људи у влади, којима је Србија на првом месту. Ни англофили, ни американофили, ни русофили, ни еврофили, него србофили”, рекла је она.

Додала је да ће у будућој влади сигурно бити и нових људи.

“Увек је потребна нова енергија и идеје. И људи који не носе терет као ми годинама на леђима, и можда имају мало наивоности да су неке ствари лаке да се ураде”, рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Рекла је да је идеја Владе Србије да се искористе сви потенцијали, и додала да у Србији има много неискоришћених потенцијала.

Она је позвала на нешто више јединства у друштву и међу политичким актерима, макар око основних националних тема, и замолила за фокусирање на важне ствари.

“И да не дамо да нас развлаче наметнутим тема, ни са истока ни са запада. Тако бисмо могли да се изборимо са ма каквом кризом”, рекла је Брнабић и апеловала на јединство и разумевање интереса државе.

“Курти жели нестабилност, ми желимо стабилност. Имамо шта да понудимо нашим грађанима. Имамо перспективу”, рекла је она.

Брнабић је оценила да је усмени договор који је Вучић постигао око личних карата уз гаранције ЕУ “невероватан”, те да обезбеђује присуство Србије на Косову и Метохији, а никакво признавање Косова.

Рекла је да Албанци са Косова сада инсистирају на споразуму из 2011. године који је потписан у време Бориса Тадића, а не желе да примене споразум из 2013. године, што, каже, најбоље говори који је споразум у интересу Србије.

“Нису Албанци нас сатерали у ћошак, нисмо ни имали ћошак, него је дошао Вучић и направио ћошак. Дошао и ставио Косово и Метохију на агенду највећих сила, за које је то питање било ад акта”, рекла је она.

Брнабић је најавила “врели септембар” и оценила да многи у Србији и изван земље, намерно или не, желе да га учине још врелијим. Говорећи о Европрајду она је подсетила да од 2014. године Вучић и власт СНС никада нису забрањивали скупове, иако неки протести нису ни били пријављивани. Оценила је да људи не схватају довољно колико ће септембар месец бити специфичан и тежак за Србију, нити колико је крхак мир на Косову и Метохији.

“Вихор рата у Србији нико не жели. Сви наши капацитети су нам потребни да би сачували мир и стабилност. Није иста ситуација сада, као 2019., 2020. или 2021. годиен. Дошли смо у ванредну непредвидивост са Албином Куртијем, који има низ једностраних потеза, који су гори од горег”, рекла је она и додала да је Србија једина која чува мир и стабилност.

Апеловала је на људе да то разумеју и да покушају да олакшају држави.

“То је наша држава, а одржаће се манифестација када се услови стекну”, рекла је она. Додала је да се са многих страна пуно товари држави на леђа те да у било којим нормалним околности Европрајд, не би требало да буде тема.

“Неко нам је наметнуо ову тему Европрајда, која је бесмислена, за њу се ухватили сви који желе дестабилизацију у Србији”, рекла је она. Рекла је да прајд одржаван  осам година заредом, и да није био тема.

“Није ми лако, ни свеједно. Улога ми је мандатара и председника владе, и безбедност Србије ми је на првом месту. Жао ми је ако неко не може да шета, али је некако одговорно да се догховоримо и да се покаже одговорност према држави. Постоје тренуци када држава треба да буде на првом месту, то не кажем само организаторима прајда, него свима”, рекла је она.

За састанак са европарламентарцима каже да није било тајни, него у Влади Србије.

“Они нису желели да се позову медији, немам проблем што су објавили на твитеру. И њима сам рекла да овде подржавају политичке странке којима није у интересу прајд, него да дестабилизују владу и нешто свале на Вучића”, рекла је она.