in

Влада Соломонских острва блокирала свима улаз у луке

У писаном саопштењу послатом Ројтерсу, кабинет премијера Соломонских острва Манесеха Согавареа навела је да жели да изгради државне капацитете за надзор над ексклузивним економским зонама те пацифичке острвске државе.

Власти Соломонских острва саопштиле су раније Сједињеним Америчким Државама да уводе мораторијум на улазак бродова у њихове луке, навела је данас амбасада САД у Канбери, преноси Ројтерс.

“САД су 29. августа примиле званично обавештење од владе Соломонових острва у вези са мораторијумом на све поморске посете, док се постојећи протоколи ажурирају”, наводи се у саопштењу амбасаде.

Соломонска острва имају напете односе са САД и њиховим савезницима од склапања безбедносног пакта са Кином у априлу, наводи британска агенција.

Прошле недеље, пловилу обалске страже Сједињених Америчких Држава онемогућено је да уђе у луку на Соломонским острвима због рутинског посла, пошто острвске власти нису одговориле на захтев за допуну горива и снабдевање, саопштио је амерички званичник британској агенцији.