in

“Вршачка позоришна јесен” од 25. септембра до 1. октобра

Овогодишњи селектор драматург Бранислав Недић, рекао је да се, бирајући представе, руководио жељом да измири стручну јавност и “обичног” гледаоца који воли да долази у позориште.

Фестивал отварају Вршчани својом представом “Лари Томпсон – трагедија једне младости” Душана Ковачевића, а у режији Душана Петровића. Такмичарски низ настављају следеће представе:

Народно позориште Ужице 26. септембра извешће представу “Месец дана на селу” вана Сергејевича Тургењева у режији Милана Нешковића.

ародно позориште из Београда учествоваће са две представе и то: 27. септембра са представом Хенрика Ибзена “Нора- луткина кућа” у режији Татјане Мандић Ригонат, а 29. септембра представу “Рат и мир” Лава Николајевича Толстоја у режији Бориса Лијешевића.

Српско Народно позориште ће 30. септембра извести вишеструко награђивану представу Момчила Настасијевића “Код вечите славине” у режији Соње Петровић.

У пратећем програму гостоваће представа “Министарка” НП “Бора Станковић”, Врање у адаптацији и режији Владимира Лазића и у част награђених Крушевачко позориште извешће “Чудо у Шаргану”, Љубомира Симовића у режији Небојше Брадића.

Жири фестивала у саставу Валентин Венцел, редитељ глумац и директор позоришта Ујвидеки Синхаз, Мирослав Мики Радоњић, театролог и директор Стеријиног Позорја и Наташа Петровић, глумица Позоришта “Зоран Радмиловић” из Зајечара додељиваће награде за најбољу представу у целини, најбољу режију, најбољу мушку и женску улогу, награду за младог глумца “Томислав Пејчић” и специјалну награду, док ће дијалоге о позоришту након свих фестивалских изведби у оквиру округлог стола водити театролошкиња Јелена Перић.