in

Вучић: Само двоје заменило таблице – добро им иде

“Тренутно, то је информација од јутрос у 9 сати, двоје грађана је прихватило да промени таблице. Један од њих ради у приштинским институцијама, други није. Тако да им добро иде”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара колико је људи са севера променило таблице.

Како је рекао, има око 9.000 КМ таблица, а 7.500 су баш на северу Косова и Метохије.

“Очигледно да сви чекају у реду да подрже те Куртијве идеје”, додао је Вучић иронично.

Како је додао, његова процена је да неће бити више од 200 замењених таблица, са КМ на РКС.

“Видећемо.. Можда ја грешим, можда он (Курти) боље познаје наш народ него што га ја познајем. Али, то говори колико је то било неодговорно, незобиљно.. да не говорим даље”, рекао је Вучић.

Питање пререгистрације, односно замене таблица на РКС је подигло тензије почетком августа на КиМ, када је та одлука одложена.

Нама нико ништа није предложио, а не знам како би без нас

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Београду нико ништа није предложио што се тиче евентуланог решења за питање КиМ, а ако то неко ради без Србије, каже, волео би да види како ће то учинити.

“Мени нико није дошао ни са каквим решењем. И Пахор је дошао да разговарамо. Нико ми није поменуо ни Кетрин Ештон, нити планове”, рекао је Вучић, на констатацију новинара да су многи планови најављени за решење питања КиМ, попут наводног плана Кетрин Ештон по моделу две Немачке, те питање да ли ће нешто од тога бити прихваћено.

“Мене нису питали, можда је неко нешто написао, неко нешто правио. Али, нисам ја ту ни важан, можда они то између себе, ко зна” Ако могу то без Србије да реше, баш да видим како ће”, рекао је Вучић.

Додао је да је Кетрин Ештон била коректна као висока представница ЕУ, али понавља да сада нико ништа није предложио.

“У нашим новина изађе 500 планова, као што сам 500 пута видео ко су чланови владе” Онда схватите, пусте да свако пише шта жели. Овде свако може да пише шта и како хоће, слободна је држава, али ја то да коментаришем, не могу”, рекао је Вучић.

Још нас нико није обавестио да смо пред чланством у ЕУ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србија има обавезу да се прикључи европској спољној политици непосредно пред чланство у ЕУ, а да Србију још нико није обавестио да је пред чланством нити види да планирају да нас обавесте.

Вуцић је на заједничкој конференцији за новинаре са словеначким председником Борутом Пахором тако одговорио на питање новинара словеначке телевизије о томе да ли ће Србија увести санкције Русији.

“Ја сам био сигуран да ће словеначке медије да интересују наши односи, а сви желе да се Србија придружи санкцијама”, приметио је Вучић.

Он је замолио да се ставе у позицију Србије и покушао примером да објасни ту ситуацију.

“Како да објасним грађанима да уводимо санкције против Русије која није прекршила територијални интегритет Србије, а не против Словеније која је то учинила”, упитао је Вучић.

Он је додао да је Словенију навео као пример и да са том земљом имамо добре односе, али да би слично могао да каже и за друге земље као што су САД, Немачка, Француска.. да не мисле да њих не сме да помене.

“Шта да мисле грађани Молим вас да се ставите у наше ципеле.

Да размислите добро ста је реално”, рекао је Вучић и додао да је и даље већина земаља на страни међународног права , повеље УН и резолуцију 12 44, односно да 79,8 посто светског становништва не признаје тзв. Косово.

“Нису завршили они који мисле да су завршили”, поручио је Вучић и додао да је са Пахором зато разговарао како да се проблеми превазилазе на миран начин и нагласио да је у том контексту подршка Словеније веома важна.

“Захвалан сам Пахору који покушава да разуме позицију Србије. И сит сам свих из Европе и света ко ће где да ми лупа шамаре. Водицу Србију у складу са њеним интересима”, поручио је Вучић.