in

Вучић се састао са Пахором

Састанак се одржава у згради Генералног секретаријата председника Републике, а након разговора планирано да се двојица председника обрате јавности.

Самит Процеса Брдо – Бриони, који ће бити одржан 12. септембра на Брду код Крања, биће прилика да се сагледа актуелна ситуација на Западном Балкану и да се упути позив чланицама и институцијама Европске уније да убрзају процес проширења.

Вучић:Ове године две милијарде евра трговинске размене

Трговинска размена Словеније и Србије ове године прећи ће две милијарде евра, што је велики успех и говори о пријатељству и међусобном поверењу две државе, рекао је данас председник Србије Александар Вучић после разговора са председником Словеније Борутом Пахором и истакао да је изузетно задовољан овим податком, који говори да пословни људи обе земље проналазе тржиште и место за инвестиције у Србији и Словенији.

Вучић је на заједничкој конференцији за медије рекао да је увек задовољство примити председника Пахора у госте, за којег је рекао да је искрено ангажован у решавању бројних регионалних питања и на одговоран и озбиљан начин им прилази.

Пренео је да је Пахор у Београд дошао уочи Самита иницијативе Брдо-Бриони, којем ће, најавио је, присуствовати делегације Србије 12. септембра, коју ће он предводити и нагласио да су разговарали о томе како и на који начин, ако постоји могућност на том скупу усвоји заједнички документ.

Вучић је подсетио да различито гледају на статусно питање Косова, али је најважније што увек гледају како и на који начин да додатно подстакну европску перспективу, сачувају и осигурају трајни мир, што је највиши и најважнији интерес Србије и Словеније.

” Оно што покушавамо је да избегнемо стварање врсте „савршене олује” која би направила проблеме за све. Зато смо разговарали о дијалогу Београда и Приштине, ситуацији у другим деловима нашег региона, свеукупној атмосфери, као и како која земља дочекује предстојећу зиму, каква је енергетска ситуација, како можемо једни другима да помогнемо. Сва та искуства која смо разменили ће некоме добро донети”, уверен је он.

Кључно питање је веза између тешке енергетске ситуације, предстојеће јесени и зиме и свих додатних политичких питања који би могли настати у региону, додао је Вучић.

Пренео је да је замолио словеначког колегу, уколико буде у могућности и ако буде на дневном реду ЕУ та тема, да и Западни Балкан буде део подршке у новцу за увезену струју или један део потрошене енергије.

“Не мислимо да треба да добијемо онолики удео као чланице Уније, али све што можемо да добијемо било би значајно за снабдевање и потпуно финансијску стабилност не само за Србију већ све земље”, рекао је он.

Оценио је билатералне односе добрим и изразио очекивање да ће, после формирања Владе Србије, бити одржана заједничка седница две владе и да ће уследити нове инвестиције.

Казао је да се хвалио Пахору Сајмом вина, на којем је данас премијерка Ана Брнабић цело јутро.

“Ја сам се на том Сајму добро показао дан пре тога, и то су сви приметили. Данас се надам да ће Пахор имати времена да оде до Сајма да види како смо то урадили, јер има много изванредних словеначких излагача, који су увек добродошли. Хвала што радо, доласцима у Београд показујете поштовање према овој земљи”, закључио је Вучић.

Пахор три поруке Приштини

Словеначки председник Борут Пахор изјавио је, у вези с дијалогом Београда и Приштине, да му је као великом пријатељу обе стране жао што се показало се да је степен поверења мањи него што је био раније, и да дијалог није довео до решења које су сви желели, а да током посете Приштини планира да каже три ствари.

пахор

У Приштини ћу, прво, рећи да дијалогом треба решити и преостала питања, актуелна у септембру и октобру, а друго да дијалог мора да буде “живахнији”, мислим да има превише неповерења, рекао је Пахор.

“Треће, неке ствари су договорене и потписане од обе стране, али не и имплементиране – сваки пут сам пријатељима у Приштини, када сам долазио, говорио да се мора формирати Заједница српских општина, ако желимо да неки процес буде кредибилан”, рекао је Пахор.

Нагласио је да мисли да је пројекат Отворени Балкан као створен да се неки проблеми, који делују нерешиво, буду решени ако би му се прикључили Косово, Црна Гора и Босна и Херцеговина.

Пахор:И поред различитих ставова важан је дијалог

Пахор је истакао је данас да је, посебно у ово време рата у Украјини, важно, и поред различитих ставова водити дијалог у региону и пронаћи компромисе.

На питање како ЕУ по питању Украјине инсистира на територијалном интегритету и суверенитету, а у случају Србије се тако лако одрекла тога, рекао је да се сећа своје прве посете Београду, када су односи, како после рата и признања Косова, били лоши.

“Дошао сам тада да те односе нормализујем и од тада слушам слична питања везано за разлоге због којих је велика већина држава ЕУ признала Косово. Када говорим са председником Србије ми имамо различите ставове у вези тога, али као што видите упорно долазим у Србију као председник Словеније, али све више као пријатељ Србије, и поред различитих ставова”, нагласио је он.

Пахор је казао да је и данас дошао као неко ко стоји иза подршке територијалном интегритету Украјине и жељи да се рат у тој земљи заврши, те да у Европи завладају мир и безбедност, знајући да се то неће тако брзо десити.

“На Западном Балкану има толико отворених питања, толико опасности да се због рата у Украјини прилике погоршају, да морамо и поред различитих ставова водити дијалог и пронаћи и најмање компромисе”, рекао је он.

Пахор је истакао да зна да није једноставно за Србију, али ни Словенију, и да жели да заједнички пронађемо кроз дијалог начине да кроз тај опасан период прођемо.

“Трудимо се, није лако, али и поред различитих мишљења, морамо наставити”, подвукао је он.