in

Вучић уручио одликовање министру спољних послова Кубе

Неизмерна ми је част и посебно задовољство што данас у Београду одликујем министра спољних послова Орденом српске заставе првог степена, приликом његове прве званичне посете, имајући у виду његове нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа Србије и Кубе, казао је Вучић.

Он је истакао да Србија не заборавља своје пријатеље и подсетио да је некадашњи председник Кубе Фидел Кастро носилац Ордена за заслуге на ленти.
Захваљујем на личном доприносу унапређењу свеукупних односа у свим областима заједничког интереса. Уверен сам да ће ова посета допринети очувању билатералних односа две земље, казао је он.

Пренео је да је позвао председника Кубе Мигела Дијаза Канела да посети Србију, изражавајући захвалност на величанственој посети која је њему организована у Хавани 2017. године.

Захвалио се Куби на доследној подршци очувању сувернеиета и територијалног интегритета Србије, истичући да је то одраз привржености Кубе поштовању принципа међународног права. Нагласио је да ће Србија остати на на позицијама противељања санкцијама Куби, и да та земља увек може рачунати на нашу подршку. Велико хвала за пријатељство. Никада нећу заборавити свој веома садржајан искрен и исцрпан разговор који сам имао са Раул Кастром приликом моје посете Куби, рекао је он.

Србија на страни међународног права

Србија је на страни међународног права у свим случајевима међународних спорења, јер наша једина политика може бити поштовање УН и Повеље УН, нагласио је Вучић.

александар, вуциц,

Вучић је, одговарајући на констатацију да је шеф кубанске дипломатије рекао да је Куба увек на страни правде, и питање колико су земље које подржавају независност Косова на страни правде, казао да је за нас важно да имамо добро разумевање са Хаваном.

“Министар Париљо је један од најугледнијих и поштованијих дипломата у карипском и латиноамеричком савезу”, подсетио је он.

Вучић је указао да је кубански министар, пошто је њихова флота авиона у тешком стању, јер су углавном руске летелице, које су заустављене санкцијама, путовао из Хаване до Мадрида, из Мадрида до Рима и Рима до Београда само да би разговарао са српским властима.

“Они су свакако на страни међународног права. Али свако има своју правду и тешко ћете је објективизовати у међународним односима. Оно што можете објективизовати јесте да ли сте на страни Повеље УН, резолуција које су доносиле УН. Куба јесте подржавајући интегритет Србије, КиМ као део Србије, као и Србија која је на страни међународног права у свим случајевима међународних спорења, јер наша једина политика може бити поштовање УН и Повеље УН”, истакао је он.

Париља: Признање за цео кубански народ, Куба увек била на страни Србије

Министар спољних послова Кубе поручио је данас да српско одликовање не доживљава лично, већ као признање целом кубанском народу, поручујући да је Куба увек била на страни Србије.

париља, куба,

“Примам овај Орден са великом части, у име народа Кубе. Ово није признање лично мени, нити за моју професију, реч је дивном гесту пријатељства владе и народа Србије, народу и влади Кубе”, рекао је Париља.

Кубански министар је истакао да се 1999. године, како је навео је десила “грозна епизода” и да међународна заједница не може да дозволи да се заборави трагедија коју је НАТО 1999. године водио против Србије.

“Велики глас команданта Фидела Кастра, је у тим тешким моментима био уз вас, као што је Куба увек била на страни правде”, рекао је Париља.

Он је нагласио да Куба, кроз историју, чврсто посвећена миру, независности, поштовању територијалног интегритета и суверенитета, правди, промовисању дијалога и сарадње на међународном нивоу и поштовању међународног права.

“Након 120 година дипломатских односа Кубе и Србије, који никада нису били прекинути, желимо да продубимо наше историјске односе, које везује наша два братска везује”, поручио је Париља, још једном се захваливши на одликовању.