in

Гранични промет путника и путничких возила већи него лане

НОВИ САД –

У Србију је у другом овогодишњем кварталу ушло за 24,1 одсто више путничких моторних возила него у истом лањском периоду, при чему је домаћих возила било више за 16,1 одсто, а страних за 30,6 процената, објавио је данас Републички завод за статистику (РЗС).

Од возила са страном регистрацијом највише је било оних са регистрацијом Мађарске, 7,3 одсто, затим Немачке, 5,8 одсто и Босне и Херцеговине, 5,4 процента.

Када је реч о излазу путничких моторних возила из земље он је у другом тромесечју ове године био за 19,4 одсто већи у односу на исти период 2021. године.

Број возила с домаћом регистрацијом је порастао за 16,6 одсто а са страном за 21,9 процената.

Најбројнија су била возила са регистрацијом Немачке, чије је учешће износило 5,8 одсто, затим она са регистрацијом Мађарске, којих је било 5,0 одсто те Босне и Херцеговине, са учешћем од 4,7 процената.

У Србију је у другом кварталу свим врстама путничких превозних средстава ушло 44,9 одсто више људи него у истом лањском периоду.

Број путника у возилима са домаћом регистрацијом био је већи за 41,4 одсто а оних у возилима са страном регистрацијом за 46,6 процената.

Повећан је и број путника који су изашли из Србије и то 34,9 одсто, у односу на други квартал претходне године.