in

Гроси: ИАЕА има задатак да стабилизује ситуацију у Запорожју

Сведок са лица места је Ројтерсу саопштио да је тим ИАЕА кренуо из украјинске престонице у колони возила, а мисију, која долази након опсежних преговора предводи генерални директор Рафаел Гроси.

“Сада коначно крећемо после шест месеци великих напора, рекао је Гроси новинарима пре него што је конвој кренуо, додајући да тим ИАЕА планира да проведе неколико дана на тој локацији.

Он је нагласио да мисија ИАЕА има веома важан задатак” у нуклеарној електрани Запорожје , “да процени реално стање и да помогне да се ситуација стабилизује колико год може”.

Није познато када ће тим ИАЕА стићи до највеће нуклеарне електране у Европи и када ће извршити инспекцију, наводи британска агенција.

Обе сукобљене стране су последњих дана извештавале о редовном гранатирању у близини.
“Идемо у ратну зону, идемо на окупирану територију и за то су потребне јасне гаранције, не само Русије, већ и Украјине. То смо успели да обезбедимо”, рекао је Гроси.

Он је навео да се ИАЕА нада да ће успоставити сталну мисију у постројењу под руском контролом, коју воде украјински техничари.

“То је једна од најважнијих ствари које желим да урадим и урадићу то”, рекао је Гроси.

САД су позвале на потпуно затварање електране и на стварање демилитаризоване зоне око ње.
Новинска агенција Интерфакс цитирала је данас званичника проруских власти Запорожја који је рекао да два од шест реактора електране раде, наводи Ројтерс.

Руске снаге су заузеле нуклеарну електрану Запорожје убрзо након што су 24. фебруара покренуле напад на Украјину, а ово постројење се налази близу линије фронта. Русија и Украјина скоро свакодневно размењују оптужбе за испаљивање граната које угрожавају рад и безбедност електране.