in

Дунавске дијалоге затварају новосадски и словеначки уметници

Поставка Импулси Дунава мултимедијалног је карактера, а плод је комплексног уметничког поступка Тијане Јеврић, која је на различитим локацијама на обали Дунава снимала звучне ефекте тока реке, да би потом те звучне записе “превела” у визуелне представе водених таласа. Последица тог процеса је изложбена представа-инсталација која омогућава рационалну, али и естетску, метафоричку и поетску перцепцију природе и света.

Специфичност ове изложбе представља податак да је уметница при реализацији пројекта ангажовала ученике новосадске Школе за основно и средње образовање “Милан Петровић” за децу и одрасле са сметњама у развоју. Због тога њен уметнички поступак има инклузивни карактер. Уз то, Јеврић указује на значај уметности као рехабилитационог средства у образовању и васпитању деце са сметњама у развоју и особа са инвалидитетом.

“Уметница је успела да своја остварења изразито техницистичког и технолошког карактера “употпуни” властитим персоналитетом и сензибилитетом те да тако оствари пуни етички смисао своје уметности”, објашњава кусос изложбе, Сава Степанов.

Концепт поствки Марибор 2012 – Нови Сад 2022: Природа уметности заснован је на чињеници да је УНЕСЦО прошле године прогласио поречје Муре, Драве и Дунава првим резерватом биосфере са 5 нација на свету. Ово подручје, које се протеже од Аустрије, преко Словеније, Хрватске и Мађарске до Србије простире се на 930.000 хектара дуж 700 километара и највећи је речни резерват биосфере у Европи са изузетном природом и богатим културним наслеђем.

Бригу за природу као човековог амбијенталног станишта, аутор изложбе, Петер Добрила, искористио је да би указао на природу уметности као човековог духовног уточишта. Уметност има важну улогу, јер може да нас освести и тако допринесе бољем свету и очувању природе.

Добрила је одабрао радове укупно 15 уметника, а то су – Петра Варл, Јоже Шубиц, Оне Доллар Билл (Марко Јакше, Бојан Шумоња, Пиерре Тол), Рок Предин, Матеј Чепин, Сташ Клеиндиенст, Марко А. Ковачич, Бојана Крижанец, Зоран Познич, Тања Вујиновић, Метка Голец – Тони Сопрано, Владо Репник. Ово су уметници различитих генерација који представљају репрезентативан преглед збивања на веома живој и занимљивој уметничкој сцени Словеније.

Овом изложбом Дунавски дијалози указују на десетогодишњицу добре сарадње Марибора и Новог Сада, две Европске престонице културе.

САТНИЦА

Тијана Јеврић – Импулси Дунава

1.9 – 16.9.2022.

Ликовни салон КЦНС, Католичка порта 5

Отварање: 1.9.2022. / 18.00х

Кустос: Сава Степанов

Марибор 2012 – Нови Сад 2022: Природа уметности

1.9 – 16.9.2022.

Отварање: 1.9.2022.

18.30 СУЛУВ, Мали ликовни салон, Галерија Бел Арт, Бул. Михајла Пупина 11 – 17

19.30 Мрцина галерија, Бул. Михајла Пупина 20

Уметници: Петра Варл, Јоже Шубиц, Оне Доллар Билл (Марко Јакше, Бојан Шумоња, Пиерре Тол), Рок Предин, Матеј Чепин, Сташ Клеиндиенст, Марко А. Ковачич, Бојана Крижанец, Зоран Познич, Тања Вујиновић, Метка Голец – Тони Сопрано, Владо Репник

Кустос: Петер Томаж Добрила