in

Завршен Међународни фестивал кратког филма “From returnees 2” у Малом Иђошу

МАЛИ ИЂОШ –

Специјално признање “Иђош Палма”, директор Фром фестивала Зоран Таировић доделио је филму “Музичка биографија Шабана Бајрамовића” за емотиван приказ живота и дела једног од највећих музичара Србије и Балкана, краља ромске музике, чији значај и величину је редитељ Небојша Саитовић представио са искреношћу и дивљењем.

Специјално признање жири фестивала, у саставу Драго Стевановић, Драгомир Зупанц и Иван Велисављевић, доделио је филму Завршити (Inchei) Федерика Дематеа, за снажну и убедљиву визуелну експресију којом је приказао исечак из живота младих румунских Рома у Италији и дилему одласка једног од њих у Немачку.

Гран при фестивала Фром жири додељује филму “Ја вредим”, Алине Сербан. Филм ромске глумице и редитељке из Румуније Алине Сербан представља глумачки и режијски прецизан и емотиван кратки играни филм на важну и актуелну тему, јер показује колико су разне врсте дискриминације и насиља повезане и нормализоване – према женама, Ромима, сиромашнима – тако да их више и не примећујемо, али да уметност може храбро да проговори о томе и да постане део решења, а не део проблема.

Организација фестивала се захваљује свим редитељима на послатим филмовима, публици која је посетила фестивал у претходна три дана, као и Министарству културе и информисања, Покрајинском секретаријату за културу и Општини Мали Иђош на средствима за одржавање шестог по реду фестивала.