in

Иран тврди да је послао конструктиван одговор, САД да није

“Текст који је послао Иран има конструктиван приступ у циљу финализације преговора“,саопштио је данас портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани, а пренела иранска државна телевизија ИРИБ.

У извештају ИРИБ-а се наводи да је одговор Ирана послат високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепу Борељу, који је координирао преговоре, пренео је Ројтерс.

После 16 месеци индиректних преговора између Техерана и Вашингтона, Борељ је 8. августа рекао да је ЕУ дала коначну понуду за превазилажење застоја и за оживљавање споразума, наводи британска агенција.

Ирану су потребне јаче гаранције Вашингтона за оживљавање нуклеарног споразума из 2015. године, изјавио је у среду министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахиан, додајући да би агенција УН за атомску енергију требало да одустане од “политички мотивисаних истрага“ о нуклеарном раду Техерана.

Након што је ЕУ примила предлоге Ирана и проследила Вашингтону, Бајденова администрација је потврдила да је добила одговор Техерана, али да не сматра да они доприносе коначном споразуму.

“Можемо да потврдимо да смо добили одговор Ирана преко ЕУ.Проучавамо га и одговорићемо такође преко ЕУ, али нажалост није реч о конструктивном приступу” , рекао је портпарол Стејт департмента не прецизирајући шта одговор Ирана садржи, преноси АП.

Према споразуму из 2015, Иран је зауставио свој нуклеарни програм да би био ослобођен санкција САД, ЕУ и УН.

Амерички председник Доналд Трамп изашао је из споразума 2018. године, тврдећи да је превише наклоњен Техерану.

Он је поново наметнуо америчке санкције Ирану, због чега је Техеран наставио раније забрањене нуклеарне активности.

То је оживело забринутости САД, Европе и Израела да би Иран могао да развије нукеарно оружје, а Техеран негира такве намере.