in

Кикинда: Донација школског прибора ученицима слабијег материјалног стања

У оквиру пројекта „Пружање помоћи мигрантима, који се налазе у прихватним центрима у Србији” донатори „Caritas Аустрија” и Министарство унутрашњих послова Аустрије, у партнерству са удружењем „Caritas” из Зрењанина, пружају подршку и помоћ локалном становништву у местима у којима постоје Прихватно – транзитни центри. Према речима Тибора Халмаиа, директора бискупијског Caritas-а Зрењанин, током хуманитарне акције, на територији Србије подељено је преко 400 школских торби и прибора, а донација је уручена и у Кикинди.

„Пошто је све мање деце умиграната у Прихватним центрима, а у Кикинди их нема, желели смо да локалном становништву у Кикинди и околним местима обезбедимо помоћ, ту радост и опрему за почетак школске године. Донаторти су то одобриули и у Кикинди, за 60-торо деце од I до VIII разреда обезбедили смо ранчеве и опрему“, рекао је Тибора Халмаиа.

Акција је реализована уз подршку Града Кикинда и Центра за социјални рад, а за 60 породица почетак нове школске године биуће олакшан.

„Сигиран сам да ће ова помоћ Caritasa у школском пробору, торбама и блоковима бити нешто што ће њих додатно мотивисати да уче, слушају своје учитеље, наставнике“, нагласио је градоначелник Кикинде Никола Лукач.

Припрема ђака за 1. септембар подразумева додатна издвајања, а за многе породице то је велико оптерећење за кућни буџет, па је помоћ више него добродошла, потврђује Александра Берјан, мајка ученице ии разреда основне школе.

„Припрема за ову школску годину изискује новац, па ће нам ова помноћ јако добро доћи“, нагласила је Александра Берјан.

У основним школама у Кикинди и околним местима у школске клупе ће и 450 ђака-првака, а за све њих је локална самоуправа обезбедила бесплатне уџбенике.