in

Кијев тврди да напредује у офанзиви, Москва негира

Украјина, сада наоружана софистицираним оружјем које стиже са Запада, извршила је ове недеље нови притисак како би повратила територије на југу земље.

Зеленски, који је позвао руске војнике да беже и спасавају своје животе, рекао је да су украјинске снаге у офанзиви на истоку и јужном фронту, у Донбасу и у области Харкова, наводи британска агенција.

Русија је заузела велике делове јужне Украјине близу обале Црног мора у првој фази шестомесечног рата, укључујући и област Херсон, која се налази северно од полуострва Крим који је Москва присвојила.

Украјина сматра да је поновно заузимање ових региона кључно за спречавање покушаја Русије да заузме више територија западније, што би на крају могло да Кијеву одсече приступ Црном мору.

Британија, савезник Украјине, саопштила је у уторак да су украјинске снаге појачале своју артиљеријску ватру на јужном фронту, али да није могуће потврдити обим њеног територијалног напредовања.

Непроверени извештаји, слике и снимци на друштвеним мрежама сугеришу да су украјинске снаге можда вратиле нека села и уништиле неколико руских циљева на југу, наводи Ројтерс.

Руско министарство одбране је саопштило да су украјинске снаге разбијене у овом покушају, додајући да су јединице ПВО обориле десетине пројектила у близини Херсона.

Русија методично наставља на реализацији својих планова у Украјини, изјавио је у уторак портпарол Кремља Дмитриј Песков.

“Сви наши циљеви ће бити постигнути”, рекао је он.

Нуклеарна електрана у Запорожју на југу Украјине, коју су руске трупе заузеле у марту, али у њој ради украјинско особље, жариште је у сукобу, а обе стране криве другу за гранатирање у близини објекта.

“Ситуација у Запорошкој нуклеарној електрани и у Енергодару као и у околним подручјима остаје изузетно опасна“, рекао је Зеленски.

Руско министарство одбране је, међутим, саопштило да је ниво радијације у највећој електрани у Европи нормалан.

Очекује се да ће мисија Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), коју предводи њен директор, Рафаел Гроси, ове недеље посетити електрану како би проценила евентуалну штету.

Сведок је Ројтерсу саопштио је да је тим ИАЕА кренуо из Кијева рано јутрос ка електрани.

Гроси се састао са Зеленским у уторак, саопштено је из кабинета украјинског председника, без детаљнијих информација, наводи британска агенција.

Украјина је у уторак оптужила Русију за намерно гранатирање коридора који би званичници ИАЕА морали да користе да дођу до електране, у покушају да их натера да путују преко Крима који је под руском контролом, што Москва није коментарисала.

Становници оближњег града Енергодара изразили су наду да ће мисија ИАЕА окончати гранатирање у близини нуклеарног постројења, преноси Ројтерс.