in

Ковачевски: Радити даље на сарадњи и могућностима за развој

Ковачевски је на почетку обраћања цитирао Хенрија Форда, који је рекао: “То што смо се окупили је почетак, да останемо заједно је напредак, а заједнички рад је успех”.

“То је Хенри Форд рекао и то данас можемо да потврдимо. Наше окупљање, то што смо остали заједно и што радимо заједно јесте покретач који нас гура кроз изазове предстојеће зиме због које је забринут цео свет”, рекао је Ковачевски.

Истакао је да је данас јасно да су иницијативом “Отворени Балкан” Северна Македонија, Албанија и Србија направиле кључни корак у кључно време.

“Окупили смо се како бисмо промовисали регионалну сарадњу на путу ка Европској унији. Заједно смо се посветили томе да олакшамо слободно кретање људи, роба, услуга. Изградили смо комшијске односе и поверење између пријатељских земаља”, рекао је Ковачевски и додао:

“Док неки други разматрају да ли ово може да нас скрене са европског пута ми, напротив, верујемо да смо урадили оно што је неопходно за наше грађане и наше земље на европски начин, промовишући регионалну сарадњу, као што то чине и земље у Европи”.

Нагласио је да је сарадња између Северне Македоније, Србије и Албаније отворила пут да се те земље носе са изазовима тако што ће да обезбеде храну и енергенте за своје грађане, док се земље широм света боре са последицама рата у Украјини и пандемије корона вируса.

“Уз споразуме који ће бити потписани на овом самиту, ми ћемо се обавезати на стабилност када је реч о храни за наше грађане, да се међусобно помажемо када је неопходно, а потом и другим земљама као што би добре комшије требало да раде и као што све земље у свету раде”, рекао је Ковачевски. Он је нагласио да се “Отворени Балкан” показао као функционалан и неопходан.

“Ми ћемо остати на интензивном нивоу сарадње”, поручио је Ковачевски.

Обраћање је завршио такође цитирајући Хенрија Форда:

“Ако одсечете сопствено дрво, оно ће вас два пута загрејати, али ако успемо да будемо добри за сами себе бићемо добри и за Европу и за свет”.

Радити даље на сарадњи и могућностима за развој

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски изјавио је да су потенцијали за повезаност региона, једна од тема која је посебно занимала учеснике данашњег самита у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”, наводећи да је закључено да су међусобна сарадња и могућности за развој нешто на чему треба даље радити.

“Ово је битан дан за регион јер смо сви заједно послали поруку да су државе и владе солидарне и да преузмемо активности да се заједно позабавимо проблемом кризе са којом се суочава како Европа, тако и наше земље”, рекао је Ковачевски на конференцији за медије у оквиру самита и додао да ће предстојећа зима бити дуга и можда најтежа од Другог светског рата, и за нас, а и широм света.

Поручио је да је, судећи по данашњим разговорима, боље да то преживимо заједно него подељени, те додао да су управо суштина “Отвореног Балкана” повезаност, солидарност и добросуседски односи у циљу побољшања стандарда живота грађана.

“То имамо на уму у овим кризним временима, али то није ништа ново, јер смо се као добри суседи већ помагали током ковид кризе и када су се догађале природне несреће”, рекао је Ковачевски.

Навео је да је природно окренути се онима који су нам најближи, радити на добробит свих грађана, блиско сарађивати са циљем обезбеђивања безбедности хране и први помагати једни другима, ако дође до несташице на локалном тржишту.

Ковачевски је, између осталог, истакао значај споразума потписаних на данашњем самиту.

“Уколико бисмо на тржишту наступили појединачно, били бисмо слабији, ако наступимо заједно имамо већу шансу да привучемо инвестиције у региону и веће могућности да задржимо постојеће инвестиције и инвеститоре у региону, уколико они одлуче да прошире своје активности”, додао је Ковачевски.