in

Конгрес комуниста Кине 16. октобра, Си се спрема за 3. мандат

ПЕКИНГ –

Кинеска владајућа Комунистичка партија одржаће свој редовни петогодишњи конгрес који почиње 16. октобра, а први човек Кине Си Ђинпинг спрема се да обезбеди историјски трећи мандат и учврсти своје место најмоћнијег лидера Кине од Мао Цедунга.

Политбиро кинеске Комунистичке партије данас је објавио датум почетка конгреса, који обично траје око недељу дана и одржава се углавном иза затворених врата у Великој сали народа на западној страни Трга Тјенанмен у центру Пекинга, преноси Ројтерс.

Си Ђипинг (69) је стабилно консолидовао власт откако је пре једне деценије постао генерални секретар партије и елиминисао је сваку познату опозицију.

Очекује се да ће он имати контролу над кључним именовањима и издавати политичке директиве на Конгресу који многи посматрачи упоређују са крунисањем.

Упркос препрекама које су му реметиле пут до трећег мандата – од економског посртања, пандемије ковида-19 и ретких јавних протеста до интензивних трвења са Западом и тензија око Тајвана – Си је, у годинама које долазе, спреман да обезбеди трећи мандат и оствари своју визију “подмлађивања кинеске нације”.