in

Лавров: Русија ће обезбедити неутралан рад мисије ИАЕА

МОСКВА –

Русија чини све што је у њеној моћи да осигура безбедност мисије Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) у нуклеарној електрани Запорожје, саопштио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров, преноси ТАС С. Он је навео да руске власти чине све да ово постројење буде безбедно, да функционише и да задаци мисије буду извршени у складу са плановима.

Инсистирали смо да мисија има балистичке стручњаке. Тако да ћемо, надамо се, нешто научити. Тачније, знамо све, али надамо се да ће и међународна заједница искористити ову прилику, додао је руски високи дипломата на састанку са студентима и професорима Московског државног института за међународне односе.

Он је подсетио на извештаје руске војске о покушају искрцавања украјинских диверзаната у близини нуклеарне електране Запорожје јутрос, који је неутралисан.

“Наша војска је саопштила да су групе саботера неутралисане. Мислим да је то веома висока цена да би међународна заједница сазнала истину, али ако Украјина жели да то постигне на овај начин и да покаже то што јесте, онда се само надам да то неће водити некој катастрофи”, нагласио је Лавров.
Он је додао да Русија жели објективност и да ће мисија ИАЕА открити све трагове које је оставило украјинско гранатирање.