in

Лајен: Време за ограничење цене руског гаса за Европу

Она је навела да је та мера потребна са циљем да се зауставе покушаји руског председника Владимира Путина да манипулише европским енергетским тржиштем, преноси Ројтерс.

Чврсто верујем да је сада време за ограничење цене руског гаса за Европу, саопштила је новинарима председница ЕК на маргинама састанка немачких конзервативних посланика у граду Мурнау.

Прошлог месеца Лајен је у писаном саопштењу навела да је ЕУ обезбедила чврсте темеље за незаменљиву солидарност између држава чланица суочених са Путиновом енергетском уценом”.

Такође је рекла да “додатно смањивање испоруке гаса Европи преко Северног тока 1, без оправданог техничког разлога, додатно илуструје непоуздану природу Русије као снабдевача енергентима.

Савет ЕУ усвојио је 3. јуна шести пакет санкција Русији, који укључује постепено увођење ембарга на испоруке нафте и нафтних деривата из Русије морским путем.

Забрана испорука нафте морским путем је одложена за шест месеци, до децембра, а за нафтне деривате за осам месеци, до фебруара 2023. године.

Москва је данас саопштила да ће престати са продајом нафте оним земљама које уводе ограничења на цене руских енергената.

“Земље које намећу ограничење цене неће бити међу онима који добијају руску нафту”, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков новинарима, чиме је подржао јучерашње изјаве потпредседника руске владе Александра Новака, преноси Ројтерс.

Новак је у четвртак изјавио да су руске нафтне компаније спремне на то да Европска унија уведе ембарго на увоз руске нафте у децембру ове године, и додао да Москва планира да одржи тренутан ниво производње.

Кремљ је такође саопштио да би таква ограничења довела до значајне дестабилизације на светском тржишту нафте.

Очекује се да ће министри финансија Групе седам најразвијенијих економија (Г7) данас учврстити планове о ограничавању максималне цене откупа руске нафте у глобалној трговини, са циљем да се смање приходи Москве која води рат у Украјини, али и ублажи притисак на енергетском тржишту, саопштили су званичници Г7 агенцији Ројтерс.