in

Макрон и Шолц Вучићу: Покажите спремност за тешке одлуке

“Недавне тензије су показале да су конструктивни кораци напред хитно потребни, како на практичном, тако и на политичком нивоу. Стога смо задужили наше саветнике за спољну и безбедносну политику, Јенса Плетнера и Емануела Бона, да пруже директну подршку Мирославу Лајчаку у његовим залагањима. Предлажемо да наши саветници, заједно са Лајчаком, посете Косово и Србију, како би истражили могућности да се процес брзо покрене напред”, навели су Шолц и Макрон у писму Вучићу.

Макрон и Шолц су навели да су заједничко писмо упутили “у тренутку од пресудног значаја за безбедност на европском континенту и стабилност у региону Западног Балкана”.

“Уверени смо да, у светлу руске агресије над Украјином, морамо да уложимо још снажније напоре, како би европска перспектива земаља Западног Балкана постала реалност и како би се решили дуготрајни билатерални и регионални спорови. Пуна нормализација односа Косова и Србије је од суштинског значаја за Западни Балкан”, написали су немачки канцелар и француски председник.

“Обраћамо Вам се као лидеру Ваше земље, како бисмо апеловали на Вас да покажете максималну одлучност и спремност да доносите тешке одлуке, које воде ка напретку у дијалогу између Косова и Србије, под окриљем ЕУ”, наводи се у писму, уз изражавање наде да ће ова иницијатива наићи на Вучићево “интересовање и подршку”, саопштено је из прес службе председника Србије.

вучић,олаф, шолц

Идентично писмо двојица државника данас су послали и премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију.