in

Међународне винске судије упознале српску Атину, храну, вина

Гости су брзим возом “Соко” од станице Прокоп у Београду стигли за нешто више од пола сата у Нови Сад, где су домаћини повели госте у разгледање његових историјских знаменитости, међу којима је најзначајнија Петроварадинска тврђава.

Потом је уследило путовање у прошлост кроз изложбу “Сан неолитске ноћи” у Музеју Војводине, где су гости из целог света могли да се упознају са континуитетом цивилизације на овим просторима.

Посета је завршена гала вечером у ексклузивном ресторану “Зак” у центру Новог Сада, где је представљен спој високе интернационалне кухиње и најбољих српских вина.

На менију су били карпаћо од телећег филеа са гушчијом џигерицом, камамбер похован у орасима са рагуом од бруснице, јунећи образи у сосу од смрчка са поврћем, а за дезерт су сервирани листићи од црне чоколаде пуњени мусом од беле чоколаде са сорбеом од боровнице.

За оне који практикују вегански начин исхране, спремљени су Кешју салата са шитакама, рижото са шафраном, гриловано поврће и посластица од посног нугат крема са сорбеом од маракује.

Уз ова јела сомелије ресторана сервирао је пино гриђо са Фрушке Горе, нопи ђогри из Ердевика, шардоне Матаљ из Неготинске крајине и прокупац Радован из Жупе.

Један од чланова жирија Словенац Роберт Горјак каже да је послужена добра српска храна уз врло добра вина.

“Мени је најдража у српској кухињи та опуштеност, та енергија која се ту ствара, да се не траже нијансе него се добро једе и пије. То је тај дух Србије. Да се заборави на западњачке претеране софистикације, него да се ужива, што је суштина свега”, казао је Горјак.

Иако врхунски познавалац вина он сматра да се вино превише мистификује, без обзира на то колико је заиста сложено и наглашава да је важно да свако ко пије вино ужива у њему.

Каже и да је баш зато вино једно од најдемократичнијих ствари у животу.

“Вина има за два евра, за десет евра, за 200 евра, али свако од нас може себи да га приушти. Кавијар не може. Има добрих вина за два евра која нису софиситицирана, али може да се ужива у њима, а онда неке софистикације дођу на неком вишем нивоу”, наваое је Горјак.

Разбио је и фаму о томе да је шприцер богохуљење и скрнављење вина.

“Ја га пијем кад дођем куци. Живим у околини Љубљане и кад дођем кући са братом попијем шприцер и кажем ја сам сад код куће. То је једини начин да се пије вино да би се угасила жеђ”, закључио је уз осмех Гројак и додао да је за добар шприцер неопходно добро вино, које поседује киселост, и нижи ниво алкохола и избалансираност укуса.

Председница жирија, стари познавалац вина Балкана и оцењивач са звањем „мастер оф wине“ Керолајн Гилби каже да се регион заиста променио на боље последњих година и да у понуди вина из Македоније и Србије има занимљивих новина, како међу онима која се праве од аутохтоних сорти грожђа, тако и од интернационалних.

“Зато је Отворени Балкан важан, јер омогућава пробој локалних вина на међународно тржиште. Од српских вина заиста волим прокупац и кадарку и слажем се да у Србији има добрих црвених вина”, закључила је Гилби.