in

Национална асоцијација практичара омладинског рада и резултати пројекта “The Melting Pot”

НОВИ САД –

Галерија Матице српске и Национална асоцијација практичара омладинског рада представили су резултате истраживања о потребама младих у области културе у склопу пројекта “The Melting Pot“, у којем је учествовало 500 испитаника.

гмс, напор

Пројекат је први пут окупио омладинске организације и институције културе у три земље Србији, Хрватској и Северној Македонији, уз финансијску подршку Фондације Tempus.

Око 60 одсто младих навело је да је култура важан део њиховог живота, али 90 одсто њих тврди да их институције никада нису консултовале када је реч о укључивању при планирању програма, већ су им намениле улогу пасивних конзумера културних садржаја, објашњава Јелена Стојановић, извршна директорка НАПОР-а.

Оно што млади наводе као најчешћи разлог зашто не учествују у различитим културним садржајима јесте најпре да они не знају да се такви садржаји спроводе. Такође оно што им је важно јесте да садржај који се спроводи углавном није атрактиван за младе, значи није прилагођен младима и трећа ствар коју наводе а која је веома важна јесте да је јако мали број понуде у местима из којих они долазе. Будући да су истраживања обухватала и мање градове, овај податак нам је значајан и у неким другим деловима истраживања а казује да се на регионалном нивоу највећи број културних дешавања дешава очекивано у највећим градовима, односно престоницама, истиче Стојановић.