in

Нехамер тражи европско решење за високе цене струје

“Морамо зауставити то лудило које се одиграва тренутно на тржиштима енергената, а то је могуће само европским решењем”, поручио је он.

Конкретно Нехамер критикује такозвани “merit order princip” код цене струје.

“Мора се одвојити цена струје од цене гаса. Мора се коначно приближити стварним трошковима”, тражи канцелар.

Рекао је да се не сме дозволити да Владимир Путин сваког дана одлучује о европској цени струје.

Према његовим речима, тренутни принцип доприноси томе.

Нехамер подвлачи да цена струје на берзи мора поново пасти и истиче да је то потребно за домаћинства, привреду и индустрију.

Нехамер је најавио да ће се свом снагом залагати за одрживи модел решења, које би могло брзо бити примењено, и да ће на нивоу ЕУ наредних сати и дана разговарати са колегама из Савета ЕУ.

“Морамо све који још сумњају убедити да је то пут за заустављање кризе и спашавање европске привреде. Та тема ће бити на дневном реду на планираном ванредном састанку министара енергетике ЕУ. Са министарком енергетике сам већ договорио да се заложи за наш захтев”, рекао је Нехамер.

Привредна комора Аустрије захтева хитне мере.

“У времену када не функционише нормално формирање цена на тржишту потребне су ванредне мере за сузбијање цене гаса и струје, јер где је жеља има и пута”, поручује председник Привредне коморе Харалд Марер.

Он је у саопштењу истакао да је потребно јасно растеретити аустријска предузећа.

И председник Аустрије Александер ван дер Белен намерава снажније да се ангажује у вези снабдевања енергијом.

Он је као специјалне саветнике именовао бившег директора оператера енергијом “Ferbund” Волфганга Анценгрубера и експерткињу економског института Wifo Angelu Kepel.