in

Нови документарни филм суботичког туризмолога

Документарни филм “Суботица, град уметника” говори о познатим књижевницима, који су живели и стварали на крају деветнаестог, односно почетком и током двадесетог века, као што су Деже Костолањи, Геза Чат, Данило Киш, али и Артур Мунк, који је као лекар био на броду Карпатија, који је спасавао преживеле са Титаника.

Ту су и глумци Блаха Лујза, али и Бела Лугоши, најпознатији гроф Дракула у историји филма, који су успешне каријере почели управо у Суботици. Све те личност имају одређени значај и у туристичком смислу, истиче Борис Тот.

“Наравно, један град и једна туристичка дестинација не привлачи само својим објектима и лепотом, него и својом историјом, а често и својим ходочасничким, поклоничким моментима, када одређени туристи долазе искључиво из разлога да би обишли неке мемоаре, односно споменике одређених значајних личности из историје”, објашњава Тот.

инсерт, први

Наш саговорник своје документарне филмове ради двојезично, српски и мађарски, односно у њима се два језика смењују, са наравно одговарајућим титловима. Филмови се гледају у многим земљама па се показала потреба да се исти преведу на још неке популарне језике.

“Тако сам на пример чуо да су и у Немачкој и у Аустрији погледали те филмове, наравно првенствено људи који су пореклом из нашег града, али у сваком случају ту се показала тенденција, односно потреба да ти филмови не буду само двојезични, односно на српском и мађарском језику, него можда једном и на енглеском и на немачком језику”, додаје Тот

инсерт, треци

Суботица је неисцрпан извор нових тема, тако Борис Тот у наредном периоду планира снимање филмова о јеврејском наслеђу града, сецесији, природним вредностима, али и и дугим областима у богатој историји града на северу Војводине.