in

Орлић: Словенија један од важних економских партнера Србије

Он је нагласио да је Словенија један од важних економских партнера и инвеститора у Србији, истичући да је више хиљада компанија из Србије и Словеније активно на оба тржишта, не само кроз трговину већ и кроз инвестиције.

Орлић је захвалио Словенији на активној подршци европском путу Србије.

Амбасадор Бергант је истакао да је Србија битан економски и политички партнер Словеније и додао да је кључни фактор стабилности и сигурности Западног Балкана.

Поменута је важност иницијативе Отворени Балкан која представља пример успешне регионалне сарадње, а која је потекла од председника Александра Вучића.

Говорећи о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, председник Народне скупштине је истакао да се српски народ свакодневно суочава са великим притисцима изазваним неодговорним понашањем привремених институција у Приштини.

“Руководство Србије, на челу са председником Вучићем окренуто је дијалогу и изналажењу компромисног решења”, навео је Орлић и изразио задовољство што је постигнут договор којим се чува наша државност на КиМ и истовремено обезбеђује слободно кретање свим грађанима Србије.

Амбасадор Словеније је истакао да разуме позицију Србије и изразио подршку наставку дијалога Београда и Приштине нагласивши да дијалог не би требало да успорава даљи напредак Србије на путу ка Европској унији.

Додао је да потези руководства Србије доприносе очувању мира и стабилности и нагласио да су било какви покушаји да се притисцима изазове протеривање становништва неприхватљиви са аспекта међународног права и европских вредности.

Саговорници су се сагласили да наставе комуникацију и сарадњу на обострану корист две земље.