in

Пакистан апелује за помоћ након разорних поплава

Према првим проценама власти у Исламабаду, укупна штета износи око 10 милијарди долара.

“Размере разарања су огромне и захтевају огроман хуманитарни одговор за 33 милиона људи. Због тога апелујем на моје колеге Пакистанце, пакистанске исељенике и међународну заједницу да помогну Пакистану у овом тренутку”, саопштио је министар за планирање и развој Ахсан Икбал на конференцији за новинаре, наводи британски лист.

Више званичника и стручњака окривили су климатске промене за ове необичне монсунске кише и поплаве, укључујући и генералног секретара УН Антонија Гутереша, који је позвао свет да престане да “месечари” кроз смртоносну кризу.

Он ће посетити Пакистан 9. септембра како би обишао подручја погођена поплавама и састао се са званичницима, преноси Гардијан.

Уједињене нације и Пакистан заједнички су упутили апел за 160 милиона долара хитног финансирања помоћи милионима људи погођених поплавама, које су оштетиле и више од милион кућа.

Пакистанске власти су у свом најновијем извештају у суботу пријавиле још 57 смртних случајева у подручјима погођеним поплавама, чиме је укупан број погинулих од почетка монсунских киша средином јуна достигао 1.265, укључујући 441 дете, наводи Гардијан.

Ранији апел премијера Шехбаза Шарифа за помоћ наишао је на брз одговор међународне заједнице, која је послала авионе са хуманитарном помоћи.

Француски авион који је превозио хуманитарну помоћ слетео је у Исламабад у суботу и дочекао га је пакистански министар здравља Абдул Кадир Пател.

Пател је навео да помоћ коју је послала Француска укључује лекове и велике пумпе за смањење нивоа воде.

Рекао је да је Француска такође послала тим лекара и стручњака.

Власти су саопштиле на конференцији за новинаре да је у последња четири дана у Пакистан стигло 29 авиона натоварених хуманитарном робом из Турске, УАЕ, Кине, Катара, Узбекистана, Јордана, Туркменистана и других земаља.

Пакистанска војска је саопштила да је формирала 147 хуманитарних кампова који су примили и нахранили више од 50.000 расељених, док је 250 медицинских кампова до сада пружило помоћ за 83.000 људи.

Из управе за ванредне ситуације, наведено је да су поједине области у земљи за које се очекивало да ће ове године добити 15 до 20 одсто додатних падавина заправо добиле преко 400 одсто више.

Збирно, у земљи је забележено 190 одсто више кише током ове сезоне монсуна.

Централна команда америчке војске саопштила је да ће послати тим за процену у Исламабад да види какву подршку може да пружи.

САД су раније ове недеље најавиле помоћ од 30 милиона долара за жртве поплава.

Након позива британског комитета за хитне случајеве у четвртак, да се помогне онима који су погођени поплавама у Пакистану, прикупљено је 13,5 милиона фунти