in

Петковић: Нема обавезе да се КМ таблице замене или пререгиструју

“Наиме, пошто се портпарол Европске комисије у свом данашњем саопштењу позива на споразум из 2016, подсетићу га да је реч о Договору у вези са финализацијом спровођења Споразума о слободи кретања из 2011. године – Брисел 14. септембар 2016. године, у којем се у тачки 4. предвиђа продужетак рока за пререгистрацију возила, али и подсетићу га и на оно што није рекао, а то је да се на самом почетку те исте тачке помиње употреба статусно неутралних КС таблица”, појаснио је Петковић.

Подсетио је портпарола и на тачку 8. истог документа, коју такође, како каже, није поменуо, а у којој се наводи да се пререгистрација неће примењивати за она возила за која важи режим стикера.

Петковић каже и да је свима добро познато да је на основу Закључака из Брисела од 30. септембра 2021. године о употреби режима стикера Приштина налепнице примењивала и за возила са КМ таблицама.

Тиме је, додаје, и практично и формално признала да се на те таблице не може односити процес пререгистрације.

У том контексту Петковић напомиње да су КМ таблице легалне и легитимне таблице за простор Косова и Метохије које се у складу са Закључцима од 30. септембра 2021. прекривају стикерима као и сваке друге таблице Републике Србије које улазе на простор покрајине.

Због свега тога, додаје, не постоји ни обавеза ни потреба да се КМ таблице замене или пререгиструју на тзв. РКС таблице, посебно у ситуацији када је Приштина противправно 2020. године укинула статусно неутралне КС таблице.

“С друге стране поставља се питање да ли за ЕУ споразуми важе у целини или само у делу који одговара приштинским ставовима, наводи Петковић и поручује да ће Београд увек и на сваком месту инсистирати да се споразуми постигнути у Бриселу поштују у целини и потпуности, не селективно или парцијално као што то чини Приштина која скоро десет година одбија да формира Заједницу српских општина.

ЕУ позива Приштину да омогући довољно времена за пререгистрацију

Европска унија саопштила је данас да Приштина треба да да довољно времена за примену одлуке о пререгистрацији возила Срба на северу Косова, пренео је Ројтерс.

“Важно је да се да довољно времена за примену овог плана и да се он припреми и спроведе у блиској консултацији са грађанима на које се односи, и у складу са добром европском праксом”, рекао је портпарол Европске комисије.

“Закључци о слободи кретања из 2016. године укључивали су много дужи временски оквир за пререгистрацију који треба да пружи смернице за актуелни процес”, додао је.

ЕУ позива “обе стране да искористе дијалог уз посредовање ЕУ као платформу за решавање свих отворених питања међу собом, укључујући регистарске таблице”, рекао је портпарол.

Курти је на Фејсбуку, уз видео поруку на српском језику, позвао грађане да од данас у наредна два месеца изврше пререгистрацију без надокнада које ће иначе износити 5.000 евра, а министар унутрашњих послова Дзељај Свечља ноћас посетио Брњак поводом примене споразума о документима.