in

Подољак: Русија је прошлост, Србија да заузме праву позицију

Подољак је у интервјуу за данашњи “Блиц” казао да одлично разуме историјску позадину односа Србије према Русији, али истиче да Русија може да постоји само у једној равни, а то је, како каже, “експанзионизам и окупација туђих територија”.

Указује на то да Србија мора да схвати да Украјина није у рату зато што жели да се бори за територију.

“Ради се о нападу и одбрани украјинског суверенитета. Ово није рат око граница када крстарећим ракетама разних модификација већ шест месеци гађају мирна места. Замислите да наша деца сваког дана иду у склониште и тамо проводе део свог живота”, казао је Подољак.

Указао је и на неколико, како каже, бројки – за шест месеци 23.000 цивилних објеката је гађано, а свега 320 војних.

“То је велики рат једне државе против друге, за право те друге државе на сопствени суверенитет и постојање”, нагласио је Подољак.

На питање да прокоментарише то што велики број људи у Србији сматра да је рат у Украјини у ствари рат Русије и НАТО и да је Украјина жртва Америке, Подољак каже да је то нонсенс и да поручује да Срби не би требало да верују у митове, већ да се ставе на место грађана Украјине.

“Ми смо у Украјини, убијају се наши људи”, додаје Подољак.

Сматра да обичан човек не може да живи у геополитици, већ да мора да разуме конкретне речи, а конкретна ситуација је таква, како каже, да се рат одвија само на територији Украјине где је, примећује, већ хиљаду места уништено.

Додаје и да ратују искључиво грађани Украјине уз напомену да има и страних легионара који, како каже нису суштински важни.

“Ако се упореде са Украјинцима у овом рату, страдају искључиво Украјинци”, наводи Подољак и указује на то да је тренутно 12 милиона интерно расељених особа.

Подољак наводи и да је “невероватно” то што Руска Федерација која је, како каже, монструозно велика држава, ратује са малом Украјином и губи већ 190 дана, поготову што су, додаје, “говорили да ће завршити све за три дана и да ће сви бити поражени”.

“Ми имамо наоружање од наших партнера, али количина наоружања Русије је 10 пута већа него у Србији или Украјини. Уколико се удружи 10 држава у Европи, Русија ће опет имати више оружја. Да се разумемо, постоји рат Русије и Украјине, а све друго је примитивна руска пропаганда”, каже Подољак.

Коментаришући то што на неформалном састанку министара спољних послова ЕУ није донета одлука да се уведе општа забрана издавања виза руским туристима, већ је само суспендован споразум који олакшава издавање виза, Подољак каже да је то за Украјину само први корак.

Додаје да руски грађани могу да живе као да се рат не дешава и истиче да управо због тога што руски грађани не осећају да је рат, он може да траје заувек.

“Ми желимо да у Русији осете да је рат на свим нивоима, да осети војска на фронту. Морају да осете и економске последице, кроз санкције против руских компанија, а имамо и друштвени аспект свега – Русија мора да схвати да ће да изгуби овај рат”, истиче.

Сматра и да ће се након напада Русије на Украјину полако смањивати утицај Русије на ЕУ.

“У некој средњој перспективи биће веома неисплативо да се буде пријатељ или бизнис партнер Русије, са економске, енергетске и са друштвене тачке гледишта. Сарађивање са Русијом је пут у пропаст”, казао је Подољак одговарајући и на то што је Мађарска била једна од држава која је гласала против предлога за визе, а није дозволила ни да кроз њену територију пролази војна помоћ која стиже за запада у Украјину.