in

Почела школска година и у Црној Гори, после две године часови по 45 минута

ПОДГОРИЦА –

Школска година за око 94.000 црногорских ђака почиње данас, а часови ће после две године, због пандемије корона вируса, поново трајати 45 минута, а маске ће ученици користити само ако то желе.

Бојана Ненезић из Завода за школство казала је да ће додатна настава бити доступна свој деци, а нарочито осетљивим групама. Они који сматрају да им није потребна, неће морати да је похађају.

Како би се надокнадило градиво пропуштено током претходне две године, Завод за школство препоручује часове допунске наставе за све ђаке. Ненезић је у Јутарњем програму ТВЦГ казала да је препорука да се поступно прелази школско градиво. Истакла је да је потребна подршка и ученицима и наставницима.

Министар просвете Миомир Војиновић је синоћ гостујући у Дневнику РТЦГ казао да је најбитније да се настава враћа у нормалу са трајањем часа од 45 минута, а просторни проблеми који су вишегодишњи Министарство на чијем је челу ће пробати да реши.

Бесплатни уџбеници за основце подељени су током августа, док су средњошколци куповали књиге. Најјефтиније су биле за матуранте и коштале су 78,20 евра, док су најскупље за ученике првог средње и износе 105,20 евра. Према школском календару за 2022/23, наставна година биће завршена, 13. јуна наредне године, док ће за ученике завршних разреда трајати нешто краће, односно до 19. маја наредне године.