in

Почео пети Калеидоскоп културе –

У наредна четири дана на по две музичке, театарске сцене и две филмске бине, као и у обновљеним просторима Дистрикта публика ће имати прилику да види 22 изложбе, 12 филмова, 22 концерта и разне перформансе, дебате и панел дискусије.

Портпарол Европске престонице културе Нови Сад 2022 Феђа Путник истиче да је ово најважније издање Калеидоскопа, јер је прошле године освојио награду за најбољи европски тренд бренд у области културе.

“Као и сваке године концепт Калеидоскопа културе остао је непромењен. После 4 дана отварања очекује нас пет недеља где је свака недеља посвећена једној врсти уметности, а у питању су архитектура, књижевност, визуелна, извођачка и примењена уметност”, рекао је Путник.

Навео је да је Калеидоскоп веома важан за Нови Сад, јер претендује да и после године титуле Европске престонице културе настави да се одржава годинама унапред као легатски пројекат ЕПК-а.

Радионица, Фабрика, Гвожђара, Биро, Складиште, Ланшара и отворени простори надомак поменутих објеката, резервисани су за 22 изложбе, којима је програм и званично почео у 19 часова.

Кроз визуелну уметност посетиоцима Калеидоскопа су се представили европски и регионални стручњаци из области сценског дизајна, уметници млађе генерације студената Академије уметности, најбољи млади фотографи из 36 земаља, стручњаци из области видео-игрица који повезују науку и уметност, новомедијски уметници попут Владимира Лалића, Доријана Колунџије, Горана Деспотовског, али и европски признати новосадски сликари Петар Мирковић, Борис Лукић и Тадија Јаничић, као и француски савремени сликари.

Како најављују организатори, отварање Калеидоскопа културе обухватиће филмске пројекције, попут нових филмова “Комедија на три спрата”, “Ала је леп овај свет” са Анђелком Прпић у главној улози, као и симболична 22 извођача, чији калеидоскопски приступ жанровима и начинима извођења ствара јединствен звук.

Фински симфонијски метал састав Apocalyptica, њујоршки музичари Hercules and Love Affair, као и култни британски алтернативни бенд Republica , само су део 40-осатног музичког програма у Дистрикту.

Прослављени новосадски композитор, инструменталиста и мултимедијални уметник Борис Ковач увешће све посетиоце у четири дана отварања Калеидоскопа културе, а поред њега, првог дана публика ће имати прилику да чује ди-џеја Филипа Грујића, састав Владимир Самарџић Трио + 1 и београдски састав Vrooom.

Поред музичког дела, љубитеље позоришта очекује осам представа савременог плеса са извођачима из Шпаније, Јапана, Шведске, Грчке, Бразила, са Обале Слоноваче, али и из Србије и других земаља, на три театарске локације у Дистрикту.

Програм ће се наставити до 4. септембра у Дистрикту, а детаљне сатнице и локације четвородневног отварања могу се пронаћи на сајту Калеидоскопа културе. Улаз на све програме отварања је слободан.

Такође, саобраћај ће бити затворен до 6. септембра на делу Булевара деспота Стефана, између Моста слободе и Дистрикта, као и у улици између студентског дома Живојин Ћулум и Дистрикта. Забрана паркирања важиће у зони Дистрикта око кошаркашког терена, подсећају организатори.