in

Почетак школске године, препорука ношење маске (АУДИО)

НОВИ САД –

Упркос нестабилној епидемијској ситуацији, школска година ће почети, 1. септембра. Због почетка наставе очекује се раст новозаражених међу децом, те стручњаци, иако маска није обавезна, препоручују њено ношење међу ђацима и запосленима. Мада је клиничка слика пацијената блага, број новозаражених вирусом корона и даље је висок, те лекари позивају на повећање обухвата вакцинацијом.

скола, сколе, корона, настава, наставе

Почетак школске године условиће дужи боравак деце у затвореним просторијама, каже за Радио Нови Сад епидемиолог Татјана Пустахија из Института за јавно здравље Војводине.

У школама је, каже, неопходна примена санитарно – епидемијских мера, које подразумевају редовно чишћење и проветравање школских просторија, као и довољан број убруса и места за прање руку.

Иако маске нису обавезне, та мера превенције се препоручује, нарочито за поједине групе деце.

У случају појаве болести, дете не сме да долази у школу и мора да се јави изабраном лекару, каже докторка, додајући да то важи и за запослене.

Уколико се појаве симптоми или знаци болести у току наставе, дете је потребно изоловати у посебну просторију, уз ношење маске, до доласка родитеља, напомиње Пустахија.

Институт за јавно здравље Војводине епидемијску ситуацију оцењује као неповољну. Према последњим подацима, у Војводини је регистровано 814 нових случајева заразе, док је у Новом Саду забележено скоро 250 новооболелих.