in

Почиње реализација пројекта “Хипертензија – здраво срце, мој избор”

НОВИ САД –

Почиње реализација пројекта “Хипертензија – здраво срце, мој избор” Превентивног центра Дома здравља “Нови Сад” који се ради уз подршку Управе за здравство Града Новог Сада. Људи годинама живе са хипертензијом, а да нису ни свесни, јер болест може бити без икаквих симптома па је често називамо “тихим убицом”.

Већина кардиоваскуларних болести је узрокована факторима ризика који се могу контролисати, лечити или модификовати, као што су: висок крвни притисак, висок ниво холестерола, прекомерна ухрањеност/гојазност, употреба дувана, физичка неактивност и шећерна болест. Међу најзначајније факторе ризика који су одговорни за смртност од кардиоваскуларних болести убрајају се повишен крвни притисак (коме се приписује 13% смртних случајева на глобалном нивоу), употреба дувана (9%), повишен ниво шећера у крви (6%), физичка неактивност (6%) и прекомерна телесна маса и гојазност (5%).

Важно је едуковати становништво о препознавању фактора ризика који доводе до болести као и важности правилног мерења висине крвног притиска, а посебно едукацију ромског становништва.

Едукације ће се спровести у четири Месне заједнице :

1.09.2022. године од 9 часова у МЗ Шангај

14.09.2022. године од 9 часова у МЗ Адице

16.09.2022. године од 10 часова МЗ “Видовданско насеље” – Велики рит

22.09.2022. године од 10 часова МЗ “Футог” – Бангладеш