in

Председник: Од 1. септембра покушаће да промене таблице, не размишљамо о промени политике према Русији; Шетње на Европрајду неће бити

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише то што је Жозеп Борељ имао оптимистичку изјавио да ће питање таблица бити решено као питање докумената, на основу чега базира тај оптимизам.

“Европски политичари су од мене много паметнији и озбиљнији и не морају да буду мргуди као ја и да имају оптимистичан сценарио у глави. Не видим у овом тренутку никакво решење и 1. септембра ће они ће ићи са својом кампањом и покушати да натерају Србе да промене таблице. Мислим да у томе не ће имати великог успеха”, истакао је Вучић.

Каже да је Аљбин Курти у Бриселу рекао да верује да ће имати великог успеха да Срби замене КМ табле.

“То је процес који ће да траје, ми смо свакако од 1. септембра суочени са тим проблемом, не постоји могућност да се пре 1. септембра то реши. Али, нам остаје да чекамо и видимо, очекујем после важне разговоре после Отвореног Балкана и посете Ердогана. Имаћемо много посредника који ће долазити из Европе и света, али у овом тренутку не видим тренутно никакву могућност помака јер не постоји жеља код Пришине да разговора о рационалном и компромисним решењима”, рекао је Вучић.

На крају је иронично додао да можда, ипак, Европљани боље знају шта ће се десити.

Не размишљамо о промени политике према санкцијама Русији

Вучић је истакао да у овом тренутку уопште не размишљамо о промени политике Србије у вези увођења санкција Русији и истакао да би, ако би написао све притиске којима је био, с тим у вези изложен у протеклих шест месеци, то било обима Марксовог “Капитала”.

Вучић је,на питање како ће се држава у наредном периоду понашати, с обзиром на велике притиске да се уведу санкције Русији,одговорио да се Србија изјаснила о томе пре скоро 190 дана на основу одлука Савета за националну безбедност.

Потребан нови блок пристојне и нормалне Србије – српски блок

Вучић поручио је данас да је Србији потребан нови, како је рекао, блок пристојне и нормалне Србије – Српски блок, коме неће бити ни исток ни запад на првом месту већ интерес Србије, а који ће бити и национални и грађански.

Вучић је истакао да ери социјалних мрежа и сукоба великих сила “преко наших леђа увек страда нормална Србија”.

“Једни ће рећи ако не кренемо на Запад искључиво и не окренемо се од Истока одричемо се модернизма, напретка и економског благостења и да је то важно за Србију. Други ће рећи, ако не вежемо свој мали чамац уз велики руски брод – пропала је Србија и не може да се одупремо сатани. Али, да ли ту има српског интереса?”, запитао је Вучић.

Поручио је да треба да покушамо да будемо нормални када је реч о питању Параде, према тих седам до 10 одсто људи су наши грађани.

“И о њима морамо да бринемо и то су наши браћа и сестре и да и њима кажемо – не морате баш увек прст у око да убодете свакоме да бисте доказивали нешто да јесте”.

Вучић истиче да мора да се заштити нормалност у Србији и да зато држава неће дозволити никакво насиље, било о којој страни да је реч, и оних који су против и за одржавање Параде.

Напомињући да сви имају своје политичке стране и да је зато важно да се формирају покрети у центру, једни мало десно, други мало лево, који су за Србију и који немају газде у иностранству.

“Који воле ову земљу више од свега и неће љубав према својој земљи да доказују љубављу према другој земљи”, каже Вучић и додаје да не треба да буде услов да се буде Србин то да се воли неко други било да је на истоку или западу.

Напомиње да та борба неће бити лака, зато што сви ти који нападају Србију заједно боре против независности Србије, као и да разуме странце који имају ту свој интерес, али да не разуме домаће политичаре и странке који се директно боре против интереса Србије.

“Важно ће зато бити да формирамо блок нормалности и пристојности – Српски блок. Не мислим национално већ и грађански и национално и блок пристојности који ће да се супростави и једнима и другима”, поручио је Вучић.

Истакао је да су неки у Србији написали око ситуације на Косову и Метохији како “Вучић и Курти треба да се скину са брвна”.

Нагласио је да када постигне компромис на КиМ који не штети Србији и Србима већ доноси несто боље за Србе, кажу да да је то Ахтисаријев план и истакао да то није тачно пошто Србија није прихватила Ахтисаријев план који је подразумевао незавиност Косова.

“Критикују вас очекујући да ће доћи до сукоба, а када не дође – што си чувао мир и стабилност… Једино постоји њихов споразум из 2011. у писаном облику, ми немамо никакав писани споразум већ усмени договор”, рекао је Вучић и додао да он сада мора да брани тај споразум и да га тумачи боље него што су га тумачили његови претходници који су били на власти.

“Неки су рекли трајаће то свега дан и по, три дана, месец дана, а ево траје више од шест месеци. Тиме држава Србија показује озбиљност и чврстину и да имамо своја уверења која не морају да буду у сагласности са онима који мисле да могу да имају непосредни и сваки утицај на вођење политике у Србији”, поручио је он.

Вучић је нагласио да уопште у овом тренутку не размишљамо о промени наше политике.

“Мислим да се показало паметним коју политику водимо без обзира на све тешкоће и притиске. Неко би рекао да би могао да се сними петпарачки филм ако би се написало када бих испричао шта смо све прошли од притисака у вези санкција. То би било обима Марксовог “Капитала”, истакао је он.

Вучић је рекао да га чекају важни састанци у вези енергије, а то је све повезано са финансијама и свим другим.

Рекао је да је спреман да проведе новинаре кроз председништво да виде на његовом спрату да је сва светла погасио, па и, како каже, фрижидерче у којем држи “Колу зеро” и воду , и да је то његов допринос штедњи колико може.

Указао је да нису нормалне цене на тржишту енергије.

“Погледајте само шта је Црна Гора најавила колико ће да с задужује и по којим каматама. Буквално неиздрживо”, констатовао је он.

Држава је одлучила да шетње на Европрајду неће бити

Спреман сам да прихватим сву одговарност за то што се манифестација Евро прајд неће одржати у Београду, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и поручио да ако је држава одлучила да се шетње неће бити, онда је неће бити.

“Оно што ће бити забрањено, то ће бити забрањено. Скупове и саветовања у затвореном можете да имате, а оно што сте планирали да имате, држава одлучила да нећете да имате и то нећете да имате”, поручио је председник Вучић.

Он је тако одговорио на питање новинара да ли је сву одговорност за одржавање Евро прајда у Београду пребацио на Владу Србије и да ли ће на крају шетње ипак бити.

Председник је поручио да је о тој манифестацији разговарао и са министром унутрашњих послова, као и са премијерком Аном Брнабић, те да су се сагласили да је зарад очувања мира у земљи најбоље да се Евро прајд не одржи.

Такође, Вучић је казао да се о томе разговарало и са онима који подржавају Евро прајд, као и са онима који су против њега.

Могу звати Бајден, Путин или било ко-параде неће бити

Држава мери безброј пута, а када пресече одлуке државе се поштују, поручио је данас председник Србије Александар Вучић у вези одржавања Европрајда.

“Управо смо донели одлуку да се не одржи парада. Може да зове Бајден мене или Брнабић, кога ког, могу звати Путин или Ердоган, неће бити промене одлуке”, подвукао је он.

Вучић је, на констатацију да је рекао да ће одлуке владе по питању Еуропрајда бити поштоване, и питање како тумачи најаву организатора да ће по сваку цену шетати, и поред претње од насиља, те како држава може реаговати, казао да ће, што се тиче туча на улицама, држава дати све од себе да их не буде.

“Управо зато смо овако реаговали, на најразумнији начин. Али када понестане аргумената онда почиње вика и дрека. А вика и дрека никакав аргумент нису, то се види сваки дан и код једних и других. Што више неистина, понављања лажи и вике., а онда пристојни људи, који би се супростављали, се повуку и кажу “шта ово мени треба, пустите Вучића да се бави њима”, рекао је он.

Њему, каже, није проблем да то чини, али колико може, додајући да нема стотину руку и могућности да на на сваку лаж, вику, дреку, бесмисао одговара трпељиво. Пренео је да му је спољнополитичка саветница рекла много пута да је била код ових или оних који су рекли да мора да се одржи парада, а да је он њу питао да ли им је рекла да није требало да подрже питање косовских таблица.

“Када 1.септембра почну да проводе пререгистрацију, када буду солили памет санкцијама, уз све то нама требају немири овде- Због чега, да би држави још нешто ставио на терет?”, упитао је Вучић.

Брнабић се с Зеленим састала у недељу, није било тајно

Председник је изјавио и да се премијерка Ана Брнабић састала са представницима делегације Зелених, који су изразили незадовољство због отказивања Параде поноса у Београду у недељу у 15 часова поподне.
Он је тако одговорио на питања новинара да ли се Брнабић састала са представницима Европског парламента и Виолом Фон Крамон и да ли је тај састанак био тајан и зна ли се о чему је било речи, прецизирајући време када је тај састанак одржан због навода медија да је то било тајно и ноћу.

Он је рекао да би се са њима он састао лично, али да је тог дана није био на Пасуљанским ливадама, а потом на Повлену, где је подигнут споменик Радовану Белом Марковићу.

“Ана им је рекла Ви знате ко сам ја и знате шта сам ја и ја то не кријем и то није сметало мом председнику да ме постави на то место, јер он има Уставну надлежност да то уради, али ми у овом тренутку имамо тешку ситуацију и много проблема и желимо да сачувамо пуну сигурност и безбедност за наше грађане, те смо зато и донели ту одлуку”, пренео је новинарима Вучић детаље са тог састанка..

Председник је иронично поновио да се тајни састанак између делегације Зелених и мандатарке одржао у глуво доба ноћи, по мрклом мраку, у три сата поподне.

Питање несреће на рампи у Долејвцу, део кампање лажи

Председник Вучић рекао је данас да се, када је реч о два, наводно спорна минута, снимка саобраћајне несреће у којој је погинула Станика Глигоријевић, ради о пресуђеној ствари и да породица, односно, заинтересована страна могу да стекну увид у тај снимак.

“Немам проблем са тим, нити сам био у ауту нити поред, нити било кога штитим. Питајте судију и решите тај проблем већ једном. Нико вас није лагао”, рекао је Вучић.

Он је тако одговорио на питање новинара Н1 где су два минута снимка несреће са наплатне рампе у Дољевцу када је аутомобил у коме је био директор Коридора Србије Зоран Бабић, усмртио Станику Глигоријевић.

Апелациони суд у Нишу је крајем прошле године осудио на чцетири и по године затвора Дејана Станојевића, возача бившег директора Коридора Србије Зорана Бабића, због саобраћајне несреће из 2018. године на наплатној рампи Дољевац, у којој је погинула Станика Глигоријевић, а Вучић је истакао да Бабић није смењен због тог догађаја, већ због, како је рекао, других ствари.

Вучиће одговор је више пута прекидала новинарка Н1 коментарима, улазећи у полемику око наводне истинитости званичних саопштење, што је председник Вучић оценио као неприастојност, али и наставак неистинитог и злонамермног изваштавања те медијске куће.

Он је тако констатовао да је несрећа на наплатној рапми, где му се приписује да штити убице, део кампање неистена и лажи међу којима и она о умешаности његовог брата у случај Јовањица, усмерене да се обесмиле резултати његове политике.

“Са тим лажима раде већ годинама, три године су водили кампању мога брата за Јовањицу, три године, а после тога није било извињења за такве лажи, а наставили су и после судске пресуде. Сваки пут уместо да се говори о резултатима, да се говори шта смо урадили добро, а шта не, зашто каснимо у изградњи путева, јесмо и их урадили више него раније, шта можемо да урадимо за струју или угаљ, неко пусти неку лаж”, рекао је Вучић.