in

Председник са Пичом: Добар разговор о актуелним темама

“Добар разговор са специјалним изаслаником Пичом, о актуелним светским и регионалним темама, као и о унапређењу билатералних односа Србије и УК”, написао је Вучић на Инстаграм профилу “Будућностсрбије” и додао:

“У години у којој се навршава 185 година од успостављања дипломатских односа између наше две земље, истакао да је Србија опредељена за интензивирање српско-британске сарадње, посебно економске, у којој има много неискоришћених могућности”.

Брнабић са Пичом о енергетици и билатералној сарадњи

Председница Владе Србије Ана Брнабић такође је данас разговарала са Пичом о ситуацији у региону, унапређењу билатералних односа две земље и актуелној енергетској ситуацији.

Председница Владе истакла је да је стратешки циљ Србије европски пут, нагласивши да ће будућа влада наставити реформске процесе, али да је неопходан позитиван импулс европске заједнице и брже отварање кластера.

Када је у питању регионална сарадња, премијерка Брнабић је нагласила да Србија подржава и активно учествује у интензивирању сарадње кроз различите иницијативе и да је, како је пренела, опредељена за чвршћу сарадњу региона кроз инфраструктурне и економске пројекте, подсећајући и на све бенефите који су, пре свега, кроз иницијативу Отворени Балкан остварени за грађане три земље учеснице иницијативе.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Брнабић је навела да очекује смиривање тензија, подсећајући да је Београд опредељен за очување мира и стабилности.

На састанку је било речи и о сарадњи у области енергетске безбедности, за коју је председница Владе навела да ће бити један од приоритета наредне владе, а за шта је Пич исказао спремност за сарадњу.

Селаковић и Пич о региону, Косову и Метохији

И министар спољних послова Никола Селаковић се данас састао са Пичом, са којим је разговарао о билатералним односима две земље и ситуацији у региону, посебно на Косову и Метохији.

Селаковић је, како се наводи у саопштењу Министарства спољних послова, детаљно упознао саговорника са ситуацијом на Косову и Метохији, изразивши очекивање да ће Велика Британија пружити конструктивну подршку дијалогу Београда и Приштине и изналажењу компромисних решења.

Према речима шефа српске дипломатије, Београд је доследно опредељен за дијалог и трагање за одрживим решењима која ће омогућити трајну стабилност региона, што подразумева и примену постојећих договора.

Када је реч о ситуацији у региону, Селаковић је истакао да се конструктивна регионална политика Србије огледа и у иницијативи Отворени Балкан и другим облицима повезивања и сарадње са суседима.