in

Протест УСПР Војводине, штрајк у 127 школа у покрајини

НОВИ САД –

Чланови Уније синдиката просветних радника Војводине започели су данас, на почетку школске године, протест испред зграде Покрајинске владе док је у 127 школа чланица синдиката почео штрајк скраћивањем часова на 30 минута. Мартин Михајловић из Уније синдиката просветних радника Војводине каже да су највећи проблем просветара мале плате, испод просека, којима не могу да напуне ни потрошачку корпу и да траже повећање од 20 одсто што би било мало изнад републичког просека.

“Са нашим степеном образовања оптимална зарада била би између 90.000 и 100.000 динара, као што је у свим осталим гранама јавног сектора. Захтевамо и исплату дуговања од 50.000 динара за јубиларне награде, да се прописи који се тичу образовања не доносе без социјалног дијалога, као и смањење броја ученика на највише 24 у одељењу”, рекао је Михајловић новинарима.

Тренутно је у штрајку 127 школа у којима су наставници чланови Уније синдиката просветних радника. Штрајк се одржава у законским оквирима, због чега неће бити надокнаде часова суботом.

“Након 30 минута прекида се настава,али гледамо да деца не испаштају због штрајка. Тих 15 минута остајемо са децом чија нам је безбедност на првом месту и у том временском периоду нису препуштени сами себи”, каже Михајловић.