in

Рама: Озбиљно ћемо размислити да позовемо и земље из ЕУ у ОБ

“Иницијатива ОБ не треба више да тражи оправадање за своје постојање, нити ми више треба да објашњавамо, она сада довољно говори за себе и они који имају визију за будућност и желе то да виде и чују нас, то ће разумети”, истакао је Рама.

Каже да су на овај састанак били позвани представници Италије и Грчке, али да су били спречени да присуствују и најавио да ће свакако бити позвани на следећи самит у Тирани.

Додао је да из објективних разлога не присуствују и да су се извинили што нису могли да дођу.

“Премијер из једне европске земље ме позвао и питао зашто нас нисте позвали и рекао сам да ћу разговарати са својим колегама о томе и да ће вероватно бити позвани, као и да ми је веома драго што постоји интересовање за иницијативу ОБ”, истакао је Рама.

Истакао је да чланице ОБ желе да извуку максимум из те иницијативе и да зато позивају и друге земље да се прикључе.
“Озбиљно ћемо размислити да упутимо позиве и другим партнерима и земљама ЕУ и нико не треба да буде љубоморан на нас”, рекао је Рама и додао да данас на самиту у Београду присуствују министари спољних послова Турске и земље ЕУ – Мађарске, као и да је ту и амбасадор САД у Београду Кристофер Хил.

Ту је и амбасадор САД и он ће бити присутан на сваком самиту, додао је Рама.

“То значи да смо сигурни да неће бити никаквих непосразума и због тога – хвала. Такође, хвала Сијарту као представнику ЕУ што је овде”, нагласио је Рама.

За Хила је рекао у шали, да му је драго што је то још једна министар у овом региону који зна зна језим земљи где је постављен и да треба да будемо опрезни пошто они, како је рекао, нас разумеју не само на енеглеском већ и на нашим језицима.

“Надам се да ће педставници Италије и Грчке бити окупљени око округлог стола на слећем самиту у Тирани”, додао је Рама.

Истакао је да све више земаља жели да буде позвано на самите иницијативе ОБ и то из простора где смо ми дуго чекали од њих позивнице.

“То је за мене само потврда да је Балкан за Европу исто толико битан колико и Европа за Балкан и уверен сам да ће то постати јасно свима”.

Истакао је жели да иницијатива ОБ не окупља само земље из региона, као и да су данас ту представници две пођеднако важне земље за овај регион, Турске и Мађарске.

Рама је рекао да је министар спољних послова Турске Чавушоглу његов пријатељ и истакао да је Турска незамењив стратешки партнер Албаније и важан чинилац свих позитивних процеса у региону. Такође, кажа да синоћ било једно веома узбудљиво вече у оквиру сајма вина Отвореног Балкана и истакао да је тај сајам организован на светском нивоу и честитао председнику Александру Вучићу и његовом целом тиму на организацији.

“То кажем зато што је тај сајам био на нивоу свих других светских сајмова тог типа”, нагласио је Рама.
Каже да смо за разлику од тога могли да имамо потпуно другачији дан и да медији извештавају о томе шта се дешава, како је рекао, на граници између Србије и Косова.

Додао је да је и у том конетексту важна “резолуција везана за идентификаиоцне документе” за земље Отвореног Балкана, што показује да та иницијатива има резултате.

“И зато хоћу јавно да упутим поздраве и поштовање које имам према председнику Вучићу. Послали смо јасну поруку свима и да је први избор свих нас мир и да радимо за наше народе”, истакао је Рама.

Како је рекао, то не решава све проблеме који још преостају, али то не отвара нове проблеме и питања.

“Нисмо овде само да би уживали у вину и храни из региона и окупљамо људе корак по корак, већ смо на другом самиту већ који се дешава у контексту рата у Украјини и предузимамо кораке”, рекао је Рама.

Навео је да су у оквиру иницијативе ОБ одмрзнути уговори са српским прозвођачима за извоз српског жита и да да се решава питање снабдевање хране и основних животних намирница.

“Србија као и друге земље морају да замрзну извоз, али захваљујући ОБ одмрзли смо те уговоре са С. Макеоднијом и Албанијом”.

Рама је рекао да то не би било могуће да постоји конфликт уместо сарадње.

“Не би било могуће да данас (касније) потпишемо уговор о безбедности снабдевања прехрамбених производа и да направимо важан корак за складиштење хране и објединимо снаге, као и када је реч о енегетској безбедности”, истакао је Рама.

То значи, како је рекао, да оно што Србија има виша може да се прелије у Северну Македонију и Албанију и обрнуто”, рекао је Рама и додао да Албанија производи, на пример, струју из хидро сектора, а Србија највише из термолектрана итд.
Треба да искористимо појединачне потенцијалне, поручио је Рама.

Желимо да поправимо оно што се дешвало у проштости и да више не будемо изловани и одлучили смо да сарађујемо као становници истог подручја, истакао је Рама.

Како је рекао, ово је простор где смо наследили разне проблеме и постоји хронично назадовање које покушавмао да решимо заједничким снагама . Србија је овог пута домаћин и драго ми је да смо успели да покажемо значајан имиџ Западног Балкана, закључио је Рама.