in

Ревитализација угљенокопа у Ковину (АУДИО)

НОВИ САД –

Свеопшта енергетска криза оживела је тражњу за, у развијенијим земљама помало заборављеним – угљем. Тржиште је одреаговало вишеструким поскупљењем, а државе деконзервацијом угљенокопа и прикупљањем залиха уочи зимске сезоне. На актуелности је добила и прича о ревитализацији јединог активног угљенокопа у Војводини, јединственог по подводној експлоатацији – рудника у Ковину. О томе је за Радио Нови Сад говорио помоћник покрајинског секретара за енергетику, грађевинарство и саобраћај Саша Игић.

рудник, ковин

У овом тренутку, свака тона угља је значајна. Због ниског водостаја имамо проблема у допреми угља из Бугарске, а водостај утиче и на производњу електричне енергије у хидроелектранама. Рудник Ковин годишње произведе око 230.000 тона лигнита, што су релативно мале количине за потребе термоелектрана Обреновац и Костолац, али је тај лигнит добре енергетске вредности, између 9 и 12 Мегаџула по килограму, и углавном се продаје приватним лицима. Постоје начини и могућности да се у неком наредном периоду у значајној мери повећају количине које могу да се копају у Ковину, каже Игић.

Нама је енергија неопходна, и овај проблем са енергетском кризом се неће решити за месец-два, већ ће трајати вероватно неколико година. Овакви пројекти попут Ковина су нам неопходни у превазилажењу кризе и зависности од увоза, и развијање домаћих потенцијала је најважније, истиче Игић.

На који начин је могуће повећати производњу у Ковину и колико је ова експлоатација еколошки прихватљива, сазнајемо из разговора са нашим саговорником.

Детаљније у аудио прилогу.